30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Кралски ремонт

отпечатай новината

29.06.2013 09:00 | Видян 4174 пъти

Кралски ремонт

Всичко е заради бебето на принц Уилиам и Кейт, младото семейство се шири в двореца с 21 спални.

1 милион паунда или 2,3 милиона лева ПОТРОШИ британското кралско семейство за ремонт на двореца Кенсингтън. Всеки момент там ще се нанесе принц Уилиам с бременната си съпруга Кейт, която очаква скоро бебе.

Палатът се намира в самото сърце на британската столица – в нейната най-хубава и най-зелена част, насред парк, разхоложен в съседство с Хайд парк от една страна, а от друга - с частната улица на олигарсите Кенсингтън палас Гардънс, където живеят милиардери като Абрамович.

За последно шикозното здание е минавало през основно освежаване още през 60-те години, сиреч преди половин век. Тогава в него живее сестрата на кралицата – принцеса Маргарет, докато не е в хипарски комуни или клиники за алкохолици и наркомани.

Доста преди нея под същия покрив е карал старините си влиятелният чичо на херцога на Единбург – лорд Маунтбатън – племенник на нашия първи княз Александър Батенберг, който всъщност урежда Филип за мъж на кралица Елизабет Втора.

В началото на 90-те години пък друга черна овца на кралското семейство – принцеса Даяна е разквартирувана в двореца, който тя нарича КП. Това става, след като тя първо се разделя през 1992 г., а след това и се развежда с престолонаследника принц Чарлз.

Близо две години в палата течеше реконструкция и модернизация. Все пак става дума за сграда с 21 спални и бани към тях, със салони, канцеларии и какви ли не още помещения. За да не звучи гръмко на данъкоплатците, които плащат този разкош с парите си насред тежката криза, официално ремонтираните покои са наричани Апартамент 1.

На практика обаче това си е мащабна 4-етажна къща с помещения както господарски, така и прислужнически. Има дори медицински кабинети и вътрешна оградена със стена голяма градина. Всъщност това е половината от т.нар. Крило на часовниковата кула, създадено от великия сър Кристъфър Рен за крал Уилиам и кралица Мери през салечния 17-и век.

60% от парите отишли за интериора, а 40 на сто за покрива на възстарата постройка, облицована по стар английски тертип с червени тухли. Тя прилича на провинциално имение, нищо че е в самия център на един от най-космополитните градове в света. Паркът Кенсингтън, който обкръжава “Апартамент 1” е прочут и с езерото с патките, познато от книгата и филма Мисия Лондон.

Именно оттам героите на Жоро Стайков и Любо Нейков крадат кралските пилци и ги разфасоват в посолския фризер. Апропо, българското посолство е в Южен Кенсингтън – недалеч от въпросния дворец.

Когато се нанесат в началото на есента с бебето, младите аристократи ще бъдат щастливи, защото сега им се налага да се свират в къщичката с 2 спални Нотингам Котидж, която се намира в споменатата вече тайна градина на двореца.

Ще вземем и пресцентъра си вкъщисе фукали Уилиам и Кейт. Като вероятен бъдещ крал, първородният внук на Елизабет Втора най-накрая ще се сдобие със собствена пиарска служба. За негово удобство и тя ще бъде дислоцирана в т.нар. Апартамент 1.

Милион паунда за ремонт са множко дори на фона на кралския бюджет. В него цялостната поддръжка на всички дворци струва 9,1 милиона паунда за 2 години. Тези пари са с 24% по-малко, отколкото преди петилетка и само голямата обич на бабата към внука й е накарала пресметливите и стиснати короновани особи да си позволят такъв значим харч.

Общо кралското семейство струва на британците 33,3 милиона лири годишно по сметки на роялисткото списание Хелоу. Тези пари се равняват на 35 пенита от джоба на всеки поданик, докато преди 20 години британецът е давал 80 пени за короната от годишния си доход.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !