Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Живков смени закони заради Владо и Жени

отпечатай новината

02.11.2013 09:00 | Видян 3803 пъти

Живков смени закони заради Владо и Жени

Тази седмица стават 24 години от свалянето на Тодор Живков на 10 ноември 1989 г. и началото на т.нар. Преход. След ПРЕВРАТА във върхушката на БКП Бай Тошо е обруган. Днес ви го представяме като човек, не като вожд и учител от времето на соца.

По царско време децата в цяла България били щастливи, когато се родял наследник на престола. Причината е, че поради радостния повод владетелят вдигал успеха на всеки ученик и студент с цяла единица, а на оставачите се уреждало преминаването в по-горен клас или курс. Следващият комунистически режим продължава традицията, но със законодателни улеснения за поколението на червените принцове и принцеси, когато порастват.
Хиляди майки и бащи в цялата страна са благодарни на своя пръв партиен и държавен ръководител Тодор Живков, когато покрай наближаването на абитуриентския бал на единствения му син Владимир годините за престой в казармата на всички момчета от неговия и следващите набори са намалени. По най-царствен начин тази процедура става посредством закон.
Промяна в нормативната уредба се прави и по друг повод, породен от нуждите на фамилията. Благодарение на изменение на закона става възможно внучката на Тодор Живков да бъде осиновена от него

след смъртта на майка й Людмила
Живкова, но при жив баща. Така Евгения Стойчева, както се е казвала бъдещата депутатка до тийнейджърските си години става Евгения Живкова. От тази промяна обаче се възползват много дядовци и баби, чиито дъщери са имали неуспешен първи брак и които искат да минимизират заплахата за наследството, което ще предадат на своите любими внуци.

Любовта на Живков към децата му е безгранична
Улисан в овладяването на властта между 1954 и 1962 година и в упражняването й като премиер между 1962 и 1971 г., станал държавен глава и изгубил вярната си съпруга д-р Мара Малеева в една и съща година, той разбира, че за него няма нищо по-важно от семейството. Първо започва да издига дъщеря си Людмила, която иска да види свой наследник на трона. Или поне премиер. След катастрофата й на софийското околовръстно шосе през 1973 г. обаче тя вече не е същата. Издигането на принцесата до министър е факт, но увлечението на Людмила по източните вярвания и философии, близкото й приятелство с екстрасенси като Ванга и куп други чудатости я правят неприемлив за Москва приемник на властта в България. Прегарянето й във властта и нейната внезапна кончина през 1981 г. са непрежалими за властелина на страната. Той е решен на всичко, за да отдаде цялото си внимание на осиновената от него внучка Жени и на сина си Владимир.
На шефа на тогавашното НСО – УБО, един от най-близките до Живков хора – генерал Кашев, е възложено да бди ден и нощ за наследниците и да урежда всички неща, свързани с житието – битието им.

Самоубийството на генерала
през 1986 г. според немалко врели и кипели в кухнята на комунистеческия елит се е дължало именно на свалено от него доверие от страна на Тодор Живков след поредни „приключения” на сина му Владимир – одумван по време на соца не по-малко от Валери Божинов например в наши  дни и по сходни причини – коли, пари, жени.
Една от основните мисии на Бай Тошо, която УБО изпълнява, е да построи на сина и внучката му представителни и най-съвременни според западните критерии от средата на 80-те години къщи. Той ги издига на боянската улица „Секвоя”, която оттогава и досега е обетованата земя на богатите и известните в България. Близо една четвърт от

2 милиона лева хонорари за книгите му
отиват именно за тях. Къщата на Жени обаче се оказва последно пристанище след отстраняването на държавния глава през 1989 г.  
През 90-те години и до началото на новия век текат дела между фамилията и новата демократична власт за законността на постройката. Причината е, че разрешението за не е подписано от съответния районен кмет, а от неговия заместник със запетая. За разлика от други наследници на видни соцфамилии като Луканови например, Жени Живкова успява да уреди имота си, чиято съвременна стойност като нищо може да се оцени поне на 1 милион лева. Узаконяването по съвпадение става в периода, когато тя става трето поколение от семейния клан във властта в качеството си на червен депутат два мандата.
В първите години на прехода недвижимостите са едно от малкото пера, които пълнят семейния бюджет на Живкови.

Гаражът става бутик, а апартаментът на Жени е даден на милионерката Оя
Помещението за паркирането на нейната голяма слабост – автомобилите, на ъгъла на престижните улици „Сан Стефано” и „Георгиу Деж”, сега „Велико Търново” става първата търговска площ на Живковата внучка. В зората на демокрацията тя прави първото си ревю на пуловери в ресторанта на хотел „София”, сега „Радисън” – мястото, където нейната майка Людмила сключва втория си брак с бохема Иван Славков – Батето. А магазина за пуловерите, а по-късно и костюмите, които я прочуват като дизайнер е именно някогашният й гараж. Впоследствие, когато тя открива по-голям бутик до Попа, в помещението за паркиране магазин за козметика отваря чичо й Владо, който де юре е неин брат.
Другата недвижимост, която в зората на демокрацията храни Живкови е апартаментът на Жени. Огромната луксозна обител на площ над

200 квадрата в „Каза бланка” на фаталния номер 13
на улица „Сан Стефано”, както наричат кокетното миниблокче за децата на Политбюро, е наета от екстравагантната японска текстилна магнатка Масако Оя. Страната на изгряващото слънце е любима дестинация на Живков през 70-те и 80-те години, а отношенията с важните хора там са приоритет за него като държавен глава. Фамилията Оя се притичва на помощ на падналия от власт президент точно навреме. Богаташката наема апартамента на Жени като любовно гнездо с маркиз Пиеро Жиларди, който движи нейната фондация, и който впоследствие ще се ожени за златното момиче на България Лили Игнатова, но ще загине мистериозно.
Оя се настанява и в покоите на Живков. Тя наема неговия дом в годините му като държавен глава – малката резиденция Банкя, за качествата на чиито въздух се носят световни легенди. Идеята й е да направи първото голф игрище в България в парка на модернистичната вила. Това обаче не се получава.
И до днес Живкови поддържат стандарта си. Жени е единственият български дизайнер, който прави големи ревюта в кризата. Просперитетът е чужд обаче на друга фамилия, която трябваше да се саморазправи с Живкови, след като участва в свалянето им от власт.
Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !