Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Уругвай легализира марихуаната

отпечатай новината

11.12.2013 17:50 | Видян 961 пъти

Уругвай легализира марихуаната

Уругвай стана първата държава в света, която легализира производството и продажбата на марихуана. Съответният законопроект бе приет във вторник от горната камара на парламента. Документът бе одобрен от долната камара още на 1 август, информира Блиц.

В подкрепа на документа гласуваха 16 сенатори, „против“ се обявиха 13. В хода на разгорещените дебати, продължили около 12 часа, бяха чути сериозно противоположни мнения. Едната страна стигна до извода, че новият закон ще позволи да се намали потреблението на марихуана сред населението благодарение на засилването на контрола от страна на държавата. Другият лагер бе убеден в обратното, смятайки, че легализирането на марихуаната ще доведе до ръст в потреблението на по-тежките наркотици, под чието въздействие се извършват най-тежките престъпления.

Според новия закон регистрираните потребители на марихуаната ще имат право на три начина да се сдобият с нея. Първият е те сами да си я отглеждат. В този случай е разрешено да се отглеждат до шест растения на човек. Вторият вариант: да се запишат в клуб, който ще отглежда растения за своите членове. И тертият начин – да си я купят в аптеката, но не повече от 40 грама на месец.

Всичките лица, употребяващи марихуана, ще трябва да се регистрират в нов държавен орган, който ще се казва Институр за регулиране и контрол на конопа. Целта е да се създаде база данни за гражданите, желаещи да получават марихуана. Информацията ще бъде конфиденциална.

При това властите подчертават, че законът по никакъв начин не е насочен към защитата на наркотиците, тяхната реклама или пропаганда. Въпросните ще се наказват строго от закона.

Снимка: REUTERS

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !