Евровизия 2024: Хърватия, Франция и...

Конкурсът за песен Евровизия 2024 беше открит на...

София Прайд 2024 ще се проведе на...

София Прайд 2024, най-голямото събитие в защита на...

Нашите богаташи пушат, пият и мезят двойно повече от бедняците

отпечатай новината

16.12.2013 13:15 | Видян 1206 пъти

Нашите богаташи пушат, пият и мезят двойно повече от бедняците

На заможните и 40 кила месо годишно са им малко, рядко поглеждат към боб и леща, съобщава Блиц позовавайки се на данни от от Националния статистически институт. От гледна точка на основните храни разликата между българите с най-ниски доходи и тези с най-високи е доста забележима. Например представителите на най-заможната социална група консумират средно по 41,4 кг месо на година при средна консумация за страната от 32,1 кг. Сънародниците ни с най-ниски доходи консумират едва по 19,4 кг месо на година. Същевременно, когато става дума за хранителни продукти като боб, леща и туршия, най-заможните консумират под средното количество за страната.

Заможните българи пият и пушат два пъти повече от обикновените граждани на страната. В същото време социалната група на 10-те процента от населението с най-високи доходи консумира средно по 40,8 литра алкохолни напитки на човек годишно. В тази група на заможните влизат не само милионерите в страната, а точно 10% от населението или над 728 хил. души.

При пушенето ситуацията е същата както при алкохола. Средната консумация на човек е 547 броя цигари годишно, докато хората от най-заможната социална група у нас пушат средно по 1134 цигари на година. За сравнение, хората които попадат в социалната група на 10-те процента от населението с най-ниски доходи, употребяват средно по 9,3 литра алкохол на година и по 305 броя цигари, според НСИ.

Така на пръв поглед у нас се наблюдава интересна аномалия - хората с ниски доходи поради липсата на средства живеят екстремно здравословно, докато заможните пият и пушат на корем. Практиката обаче сочи, че контрабандните цигари и алкохол се купуват предимно от социалните групи с по-ограничени доходи. По-евтините стоки също са с по-лошо качество. Така най-бедните пият и пушат по-малко, но качеството на техния алкохол и цигари е доста по-ниско.

Снимка: Блиц

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !