Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Украйна или Да разлаем кучетата 2

отпечатай новината

24.02.2014 11:00 | Видян 3013 пъти | Гласували 4

Украйна или Да разлаем кучетата 2

Да разлаем кучетата беше прекрасен филм за това как работи голямата политика. Напомням накратко синопсиса – президентът на САЩ е изнасилил тийнейджърка 11 дни преди изборите, поради което кани супер пиар да го спасява. Той измисля виртуална война в Албания, за да отвлече вниманието. Когато го питат: Защо Албания, той казва – а вие какво знаете за нея?!

Средният американец, та и европеец не знае нищо или почти нищо за Украйна – една изкуствено създадена от Ленин, Сталин и Хрушчов държава, която е самостоятелна от Русия едва 22 години.

След като Путин обедини света срещу американската идея за война в Сирия и тъжният Обама бе показан пред цял свят как броди сам в градината на Петродворец, зарязан от другите 19 големи лидери в Г20, на Москва беше отмъстено с украинските събития. Точно по време на олимпиадата в Сочи, която не се получи да бъде провалена посредством терористични актове и изнудване от Саудитска Арабия, дето можела да ги спре срещу съдействие в Сирия от страна на Русия.

Апропо, кой ли обърна внимание на поредното покачване на тавана на безумния американски държавен дълг с някой и друг трилион, което се случи тези дни?! Точно в кампанията преди изборите за 435 нови конгресмени, на които партията на Обама излиза с губещи позиции. А на вота за Конгрес се избира и 1/3 от Сената.

С какво друго не са наясно хората? Първо, дори да започне преговори с ЕС, Украйна се нуждае от минимум 20 млрд. евро, за да изпълни поне част от критериите за членство. За нас това означава България да отдели 1,5 млрд. лева, които ? се полагат като 1/28 от еврофинансирането. Сега подаряваме 10 млн. лв. годишно на украинците, понеже сме член на ЕС. Колкото струва във всяко българско училище да има лекар и зъболекар, а няма.

САЩ също помагат на демокрацията в Киев, даже излязоха записи как зам.-външният им министър заявява:„ЕС да си ... майката”. И, че Вашингтон ще каже кой-кого на Майдана. Само че янките пари не дават, освен на лидери. Обещават, че ще лобират пред МВФ. За $ 2 млрд. помощ обаче фондът желае 40% намаляване на пенсиите и държавните заплати в Украйна срещу парите си.

Пари досега даваше само Русия. Тя вече преведе 3 от 15 милиарда долара помощ, договорени от Янукович при срещата му с Путин преди Коледа. Следващите 2 млрд. трябваше да се платят тази седмица и вероятно това е нагнетило напрежението и струваше живота на 87 украинци, пострадали на площада. През уикенда обаче, след като Радата забрани употребата на руски език, финансовият министър в Москва Антон Сиуланов спря кранчето, докато няма стабилно правителство.

Така новата власт и стара опозиция, която не щеше да влиза в правителството, понеже знае дереджето, е принудена да действа на принципа „пари нема – действайте”. По думите на и.д. президента до изборите на 25 май Александр Турчинов: „икономическата ситуация в Украйна е буквално катастрофическа. По сметките на хазната въобще отсъстват средства. Има колосални проблеми с пенсионния фонд”. За всичко е виновен Янукович, който при забраната да излети от Донецк, изчезна в неизвестна посока.

Възможно ли е съвсем скоро да има нов протест, този път за неизплатените от новата власт пари? На Майдан вече викаха срещу настаняването в летящи кортежи от лимузини на до неотдавна народните лидери. И дори на осъдената и то за присвояване на стотици милиони долари Юлия Тимошенко, която няма как да притежава цялата си колекция Луи Вюитон, къщите, именията и колите от едната държавна заплата.

На кого му пука какво всъщност се случва в Албания и за какво се моли нейното правителство, казва героят на Робърт де Ниро във филма Да разлаем кучетата. Е, украинците гледат продължението като риалити в истинския си живот.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !