Диетолозите казват, че правилната подредба на ястията е изключително важна. Дългият пост е изпитание за тялото. Организмът се освобождава от редица вещества. Коледните празници обаче приключват с голямото ядене. Но спирането на животинските продукти по време на поста почти отвиква организмът да работи за обработката на белтъчините.
“Ако минем директно с едно натоварване на храносмилателната система именно с такива храни, което се случва на 1 ден на Коледа, на 2-я ден, на Нова година и на следващите именни дни, то рискът да направим проблем е много голям“, обяснява проф. Донка Байкова.
Разделният режим на хранене е спасението след дългия пост. Започва се с мляко, млечни продукти и извара. Специалистите съветват да се ядат и много зеленчуци.
“В друг хранителен прием вероятно ще включим някакво крехко, може би птиче месо, защо не и свинско. То е лесно смилаемо, но това не трябва да е шарено, а в малки количества“, категорична е проф. Байкова.
Препоръка за домакините гласи да сервират поетапно ястията. Започва се със сок от пресни плодове. Следва салата, предястие, и основното блюдо.
Диетолизите подкрепят теорията, че човешкото око е лакомо. И за това казват, че на следващия ден отново ще има храна. Тежест в стомаха е първият сигнал за преяждане. “За съжаление те настъпват по-късно, след като сме се натъпкали, защото сигналите, които достигат до мозъка се движат чрез кръвното русло и на тях им трябва наистина едно реално транспортно време от поне 20 минути“, обяснява още диетологът.
За да останат хубавите спомени от празниците, не трябва да се прекалява с алкохола.