12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Как да се храним здравословно по празниците

отпечатай новината

25.12.2014 16:44 | Видян 1380 пъти

Как да се храним здравословно по празниците

Диетолозите казват, че  правилната подредба на ястията е изключително важна. Дългият пост е изпитание за тялото. Организмът се освобождава от редица вещества. Коледните празници обаче приключват с голямото ядене. Но спирането на животинските продукти по време на поста почти отвиква организмът да работи за обработката на белтъчините.

“Ако минем директно с едно натоварване на храносмилателната система именно с такива храни, което се случва на 1 ден на Коледа, на 2-я ден, на Нова година и на следващите именни дни, то рискът да направим проблем е много голям“, обяснява проф. Донка Байкова. 

Разделният режим на хранене е спасението след дългия пост. Започва се с мляко, млечни продукти и извара. Специалистите съветват да се ядат и много зеленчуци.

“В друг хранителен прием вероятно ще включим някакво крехко, може би птиче месо, защо не и свинско. То е лесно смилаемо, но това не трябва да е шарено, а в малки количества“, категорична е проф. Байкова. 

Препоръка за домакините гласи да сервират поетапно ястията. Започва се със сок от пресни плодове. Следва салата, предястие, и основното блюдо. 

Диетолизите подкрепят теорията, че човешкото око е лакомо. И за това казват, че на следващия ден отново ще има храна. Тежест в стомаха е първият сигнал за преяждане. “За съжаление те настъпват по-късно, след като сме се натъпкали, защото сигналите, които достигат до мозъка се движат чрез кръвното русло и на тях им трябва наистина едно реално транспортно време от поне 20 минути“, обяснява още диетологът. 

За да останат хубавите спомени от празниците, не трябва да се прекалява с алкохола.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !