красота

Вести

slava.bg : Kонците с хиалуронова киселина са новия хит:Д-р Марлен Суламанидзе

Kонците с хиалуронова киселина са новия хит:Д-р Марлен Суламанидзе


 
Д-р Марлен Суламанидзе е сред водещите специалисти по пластична, рекунструктивна и естетична хирургия в света, създател на конците Aptos. Известният лекар наскоро беше в България като гост на голям международен конгрес. А заслугите му в областта на здравето и красотата са много и високо оценени. Роденият в Грузия, 75-годишен д-р Суламанидзе завършва Медицинския университет в Иркутск. В първите си години получава специализация по лицево-челюстна хирургия, а по-късно специализира пластична и естетична хирургия – първо в Грузия, а след това в Москва. В актива си като специалист досега има хиляди операции, свързани с ринопластиката, а 7 хиляди са извършени по метода с конците Aptos. Д-р Суламанидзе е член на Обществото на пластичните и естетични хирурзи на Русия, Грузия (GeoPRAS), Американско дружество на пластичните хирурзи (ASPS), IPRAS, член е на американското дружество на дерматохирурзите, почетен член е на Националното дружество на естетичните хирурзи на Франция, почетен президент на Японското дружество по липосукция. Той има 16 патента и приоритети на изобретения в пластичната хирургия, включително 4 международни, сред които са Aptos Threads, Wire Scalpel, нов имплант за естетични операции, метод за мамопластика и метод за дермотенезия, лечебен сутиен...И въпреки натоварения си график, д-р Марлен Суламанидзе се съгласи да поговорим за новостите при конците Aptos, за историята им, за това винаги ли е съгласен с желанията на пациентите и дали те вече се насочват към по-естествените колекции.

Д-р Суламанидзе, какъв е поводът да сте в България?
В България имам приятели, които уважавам и обичам и им дойдох на гости. А конците Aptos, които създадох, са само повод, който е между другото (шегува се). И когато пристигнах тук, ми казаха: „Ти трябва да говориш за Aptos!”
Как се осмелихте, при създаването им, да експериментирате първо върху себе си?
Да, така беше... Поставих ги на себе си и видях, че всичко е нормално. А и смелост тук въобще не е нужна, защото съм хирург. Смелост ми беше нужна след това, когато ги поставях на други пациенти. Защото беше важно всичко да е наред и хората да нямат оплаквания. В началото поставих конците на моята жена, след това на медицински сестри, на санитарки... И все още нямах сертификат за тях, получих го по-късно, когато можех да покажа и докажа, че метода с конците Aptos е успешен и работи. А и създаването на този иновативен метод съвпадна с времето,  когато Съветският съюз се разпадна и всички правеха каквото си поискат. За някои това беше хубаво, за други – не съвсем, но признавам, че ако не се беше случило това, аз щях да съм един селски лекар, а конците нямаше да ги има. Така че се възползвах от процеса, за да има прогрес.
Конците подходящи ли са за прилагане върху цялото лице и тяло и колко продължителен е ефектът им?
Да, разбира се, те могат да се прилагат от главата до петите, както и в интимните области при жени и при мъже. Продължителността на ефекта им зависи от организма на човек. Но на лицето, където те са био разградими, ефектът им е една години и още половин от фиброзирането на тъканта, където точно е вкаран конецът. Ако се поставят на гърдите, ефектът е от 5 до 12 години. А начинът им на поставяне е като се „плете” мрежа от конците под гърдата, която се захваща за ключицата, а и те не се разграждат от организма. Разбира се, всичко зависи и от самия колаген в организма на всяка жена, както и от варирането на килограмите й, начинът на живот и нивото на стрес.
Какъв е подходът ви към младите пациенти, които настояват за пластични корекции?
Възрастта на пациента, който иска да се разкраси, е тема, по която много говоря. Често млади момичета, видели ефекта при други жени, също искат да го постигнат, а са на възраст, в която нямат нужда от подобни корекции. Затова понякога е необходимо лекарят да влезе в душата на пациента и да му обясни, че може да не се получи така добре, както очаква. Когато става въпрос и за други корекции, младите хора често идват със снимки на звезди, на които искат да приличат. И трябва да им кажа, че при тях няма да се получи същия нос, например, защото имат съвсем различна форма на лицето. Използвам метода „компютърно моделиране” когато усетя, че момичето срещу мен е твърдо решено да се подложи на корекция. И признавам, че на снимката правя така, че то да се убеди, че този нос, например, няма да стои добре. Защото каквото и друго да обяснявам, не се получава. Разбира се, пациентката, след като твърдо е решена да мине през операция на носа, отива при друг лекар, който й взима парите...
Адмирации за отношението ви към млади пациенти и такива, които нямат нужда от пластични корекции, но настояват!
Операциите за мен са хоби, удоволствие, но печеля не от тях, а от производството на конците. Заинтересован съм да съм честен с всеки пациент. Вярвам в Бог и вярвам, че ако неправилно направя нещо, Той ще ме накаже. Не искам нищо лошо да ми се случи, както и на моите деца и внуци. Дори имам статия в руското списание „Класическа, естетична хирургия”, посветена на „Компютърното моделиране в ринопластиката”. Там 72 % от пациентите, на които предварително съм изготвил снимка как ще изглеждат след операция на нос, са я одобрили, както и аз, и съм се съгласил да я направя. При останалите 28 %  не бях съгласен да извърша интервенцията, а след компютърното моделиране и те се съгласиха с мен.
Доскоро жените предпочитаха по-фрапантни корекции по тялото си, сега към какво се стремят, има ли промяна и завръщане към по-естествените форми?
Да, има тенденция към по-естествените форми, но все още е слаба. Защото жените са впечатлени от дадена корекция при някого и се стремят точно към нея, без да се интересуват дали тя е подходяща и за тях.
Какви са новостите при конците, както и при прилагането им?
Преди две години на пазара се появиха конци с хиалуронова киселина. Иначе има много новости в усъвършенстването на методиките при поставянето им. Ако преди 5 години сме ги поставяли по един начин, сега е съвсем различен, като се слагат в различни участъци, например.
Наистина ли са открити доказателства, че още по времето на Клеопатра са използвани нишки, които са поставяни под кожата на лицето, за да е по-свежо то?
Египтяните са открили мумия, която не е Клеопатра, но при която са намерени златни нишки под кожата на лицето. И моята идея за конците дойде именно след като прочетах тази статия. Но се замислих как тези златни нишки са прикрепени за кожата, защото те са гладки и не могат да предизвикат лифтинг ефект? Затова направих микроскопични кукички на конците, които да се закрепват за кожата и тя да се повдига нагоре.
Чувствате ли се иноватор и удовлетворен от това, което сте направил за толкова много хора по света?
Дори не мога до край да оценя какво съм направил за света и понякога се учудвам: „Какво толкова!”

Няма коментари към този материал !