Човешкото око - отворената врата към...

Човешкото око - отворената врата към душата: Фото на...

Времето решава кой срещаш в живота си

Времето решава кой срещаш в живота си, сърцето ти решава...

Д-р Джейн Уилямс: Децата с активна двигателна програма показват по-добри резултати

отпечатай новината

11.04.2018 17:25 | Видян 1260 пъти

Д-р Джейн Уилямс: Децата с активна двигателна програма показват по-добри резултати

Децата, обучавани по австралийската система за ранно детско развитие KindyROO, показват значително по-добри резултати от децата, които не са обхванати от програмата. Това е резултатът от експериментален проект в четири софийски детски градини, одобрен от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Проектът стартира от началото на 2017 г.

Чрез специфична научно обоснована методика по време на експеримента се работеше за подобряване на основните умения на децата за овладяване на тялото и се извършваше подготовка за социалното и емоционалното им поведение в класната стая. Специално разработената за детските градини програма е съобразена с възрастта на децата. Чрез ежедневни 25-минутни упражнения се потискат първични рефлекси и се спомага за интегриране на всичките 7 сетива. Към познатите 5 се добавят и още две - баланс и осъзнаване на тялото.

За да представи резултатите от проекта у нас е д-р Джейн Уилямс, директор “Образование и научна дейност” в KindyROO – Австралия и е водещ световен специалист в областта на ранното детско развитие. Д-р Уилямс е дъщеря на Маргарет Сасе, австралийката, основала през 1982 г. програмата за ранно детско развитие KindyROO. Системата се радва на световен успех – хиляди бебета и деца по света растат умни и активни, благодарение на тази програма.

От юни 2014 г. KindyROO е в България. Центровете на Академията за деца, бебета и родители приемат бебета от 6 седмици до деца в предучилищна възраст в София, Варна, Бургас, Добрич, Търговище, Русе, Плевен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Благоевград, Пазарджик. Д-р Уилямс ще проведе обучение на преподавателите по системата, като ще ги запознае с последните новости в сензорно-моторната перцептуална програма. Тя е система от занимания и игри, които стимулират интелектуалното, емоционалното, социалното и физическото развитие на бебетата и децата.

На практика програмата е „неврология, облечена в игра”. Д-р Джейн Уилямс e старши лектор във Факултета по сестринство, акушерство и хранене в Университета “Джеймс Кук”, Таунсвил, Австралия. Тя е доктор на науките, бакалавър по мениджмънт, сертифициран преподавател и медицинска сестра със специалност педиатрия. Член на Борда на консултантите за грижа за бебетата на Johnson & Johnson.

Тя е член на Глобалния научно-изследователски алианс за родителство и ранно детство, новосъздадена неправителствена организация, базирана в Хангжу, Китай, която работи по изследователски проекти за създаване на родителски и детски програми за ранно детство в 20 страни в Азия. Д-р Уилямс е в Консултативния съвет за грижа за бебето за Тихоокеанския регион и участва в разработването на специализирани програми за бременни жени, бебета, деца в предучилищна и училищна възраст в региона.  

В научната си дейност тя се фокусира върху ролята на рефлексите, сензо-моторната интеграция и двигателните умения във всички сфери на развитие и учене от периода на бременността до детската и училищната възраст. Акцент в работата й е ролята на родителя за развитието на детето в първите му години както и отражението на опита/преживяванията в ранното детство върху потенциала за учене на детето.  

Д-р Уилямс е предпочитан лектор за различни научни конференции и форуми на професионални организации, работещи с бебета и деца. Гостувала е като специален лектор в САЩ, Великобритания, Ирландия, Гърция, Китай, Нова Зеландия и др.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !