Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Най-новият филм на Дюлгеров ще открие тазгодишния София Филм Фест

отпечатай новината

23.02.2009 14:00 | Видян 2169 пъти

Най-новият филм на Дюлгеров ще открие тазгодишния София Филм Фест

Световната премиера на най-новия филм на Георги Дюлгеров “Козелът” ще открие 13-тото издание на София Филм Фест на 5-ти март, от 19.30 часа в зала 1 на НДК.

“Козелът” е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков и мотиви от неговото творчество. Сценарият е на Георги Дюлгеров и младата писателка, дебютант в киното - Кристин Димитрова.

Главните роли са поверени на Иван Бърнев (в главната роля и в предишния филм на Дюлгеров – “Лейди Зи”) и американката Анджела Родел.

В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта. Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия – да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.

Около търсенето на съкровището мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище. Или както казва самият Радичков: „Човекът представлява едно дълго изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки”.

Героите във филма са българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност.

За снимачна площадка на “Козелът” екипът на Георги Дюлгеров избира „Каменната сватба” край Кърджали, Перперикон, Татул, както и пристанището в Бургас.

Да снима по новелата “Козел” на Радичков е отдавнашна мечта на Георги Дюлгеров. Произведението на големия ни писател, привлича  режисьора досущ като голямата му любов - киното. 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !