Ева Мендес провокира дебат с...

Само преди дни стана ясно, че всяко второ дете в България...

Богдана ни се смее

Нова арт- инсталация преобрази занемарената от...

Ангелкова: Ще препоръчаме Несебър да е сред обектите в ключовото проучване на National Geographic

отпечатай новината

09.11.2018 16:27 | Видян 939 пъти

Ангелкова: Ще препоръчаме Несебър да е сред обектите в ключовото проучване на National Geographic

"Със сигурност ще препоръчаме Несебър да бъде една от дестинациите, които National Geographic да включи в специално проучване за културно-историческото наследство на България.  На току-що приключилото Международното туристическо изложение WTM в Лондон световно известната телевизия изрази интерес да направи такова проучване."

Това съобщи в черноморския град министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на реставрираната православна църква Св. Йоан Алитургетос в Стария Несебър – обект на ЮНЕСКО. Министърът бе поканена за церемонията от Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България. Строеният през 13-и в. храм е възстановен чрез Посланическия фонд за опазване на културното наследство от САЩ.

Министър Ангелкова подчерта, че туристическата администрация разчита на културно-историческото наследство, за да популяризира все повече богатствата на страната. Неслучайно със създаването на министерството обособихме и културно-историческите дестинации, а Несебър попада в една от тях – Морските крепости на България. Тя благодаря на посланик Рубин за усилията, които се полагат в подкрепа на нашите паметници и храмове, както и на всички, участвали в прекрасната инициатива.

"Несебър, освен едно от най-посещаваните места по българското Черноморие – за първите 9 месеца на годината тук са реализирани близо 9 млн. туристически нощувки, е и от градчетата, които притежава едни от най-красивите архитектурни паметници в България, привличащи хиляди посетители. Мога да ви уверя, че ние ще продължим да подпомагаме такива инициативи", заяви министър Ангелкова и пожела реновираната сграда да стане притегателен център за нови и нови посетители.  

"Тя прогнозира успешен зимен сезон 2018/19 на база ранните записвания. Очакваме ръст от 5%, което е обяснимо заради устойчивото развитие на сектора", каза министърът.

"През последните три години имаме над 31 на сто ръст и сме една от най-добрите устойчиви дестинации. Запазва се интересът от водещите пазари за зимен туризъм като Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Турция. Очакваме ръст от британските туристи с 10 на сто за момента. За зимата насърчаваме интереса и от други дестинации като Израел, от конкурентите Австрия, Италия, Германия и др. Приятно ме изненада, че заспиванията за следващото лято на английския пазар вървят с 29 на сто увеличение", допълни министър Ангелкова.

Тя изрази надежда също, че още повече българи ще предпочетат страната си за почивка и пътувания - за деветте месеца на годината те са реализирали над 4 млн. нощувки у нас.

В отговор на журналистически въпрос министърът уточни, че с промените в Закона за туризма (ЗТ) отдавна е разпоредила от дефиницията за турист да се премахне опцията гостуване при близки и роднини. В подготовката на ЗИД на ЗТ работните групи са се постарали да транспонират максимално точно директиви и международни документи, в случая определения на Световната организация по туризъм.

"Категорично турист е всеки, реализирал минимум една нощувка в категоризирано място за настаняване", коментира министър Ангелкова и анонсира, че лично ще участва в мониторинг за работата на работната група, за да не се тълкуват понятията двояко.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !