НАЙ-НОВИ
Силвестър представи Alchemista в...
Мария Силвестър представи в най-ексклузивния у нас...
Престъпление е да караш пиян и то за...
„Димо е голям пример как човек, който сбъдва мечтите си,...
Шоколадът изчезва до 2050?
21.11.2018 13:22 | Видян 1061 пъти
Учените в Калифорнийския университет се обединяват заедно с компанията Марс, за да се опитат да спасят културата, преди да е станало твърде късно, пише World Economic Forum.
Те изследват възможността за използване на технологията за редактиране на гени CRISPR, за да направят реколти, които могат да оцелеят при новите предизвикателства.
В новата сграда на университета са насадени редици от малък зелен какаов разсад в охладени оранжерии в очакване на решаващия ден. растенията ще бъдат трансформирани и ако всичко върви добре, стръгчетата скоро ще бъдат способни да оцелеят - и процъфтяват - в по-топъл климат.
Това е благодарение на новата технология, наречена CRISPR, която позволява малки, точни отрязвания на ДНК, които не бяха възможни преди това. Те се използват, за да направят реколтата по-евтина и по-добра. Но най-важното им използване може да бъде в развиващия се свят, където много от растенията, на които хората разчитат, за да избегнат глад, са заплашени от последиците от изменението на климата, включително повечето вредители и липсата на вода.
Какаовите растения могат да растат само в тясна ивица дъждовна земя на около 20 градуса северно и южно от Екватора, където температурата, дъждът и влажността остават относително постоянни през цялата година. Повече от половината от световния шоколад сега идва само от две държави в Западна Африка - Кот д'Ивоар и Гана.
свързани новини
Шоколатиер №1 на гости в Хотел Маринела
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !