Кучето на Борис Джонсън притеснява...

Британският премиер Борис Джонсън се оплака, че кучето...

"Стани богат" се завръща на малкия екран

След дълга пауза, тази есен любимото на мнозина шоу...

Над 80% от културните събития са в София

отпечатай новината

16.01.2019 11:22 | Видян 680 пъти

Над 80% от културните събития са в София

Докато Пловдив се гордее с титлата Европейска столица на културата и харчи по тази линия парите на българските данъкоплатци като за световно, София не е просто културната столица на България, а е почти 100-процентов монополист на фронта на изкуството. Над 80% от всички арт прояви в страната се организират именно в нашия град, сочи безпристрастната статистика.

Огромна роля за това има и Столичната община, която активно подпомага не само собствените си културни институции – театрите, галериите, библиотеките, които са нейно притежание, но и частни проекти.
Ето и точните данни на заместник-кмета по образование, наука, култура, спорт и туризъм д-р Тодор Чобанов. С подкрепата на кметството през 2018 г. до публиката са осъществени:

23 фестивала
201 театрални постановки
203 концерта
92 изложби
71 танцови и балетни спектакъла
486 кинопрожекции
8 нови филма
5 нови книги, едно списание и един вестник
4 резидентски програми с много участници от сферата на литературата, визуалните изкуства и танца
11 артистични конкурса

Д-р Чобанов припомня още: „Под егидата на Столичната община през 2018 г. чествахме 33 годишнини на бележити дати и личности. Организирахме 12 спектакъла и празници сред българите в Западните покрайнини.

20 000 екземпляра от Арт Плана с културната програма на София отидоха при гостите на председателството на Съвета на Европа, което се проведе в милионния град и „от европейска столица го превърна за 6 месеца в столица на Европа”, както сполучливо го формулира кметът Фандъкова.

Именно нейна, преди повече от 10 години, когато беше ресорен заместник-кмет е идеята за Програма Култура на Столичната община. Тя финансира през 2018 г. 126 проекта не само в изкуствата, но и в науката. Над 3 500 000 лв. е финансова подкрепа за културата на София чрез програмите Култура и Календар на културните събития.

Вместо едно – едничко откриване, както стана в Пловдив, с тях бяха финансирани 90 събития, припомня д-р Чобанов.
250 000 лв. са средствата за култура, които отделно са инвестирали в арт прояви столичните райони.

 

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !