Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Райна Кабаиванска в България за премиерата на Трубадур

отпечатай новината

19.02.2019 15:34 | Видян 1370 пъти

Райна Кабаиванска в България за премиерата на Трубадур

Райна Кабаиванска ще пристигне в България, за да бъде със свои ученици от майсторските класове, организирани от Нов български университет, при участието им в премиерата на Трубадур от Джузепе Верди в Софийската опера и балет на 24.02 от 16 ч.

Марили Санторо (сопрано, Италия), Ана Витория Питс (мецосопрано, Аржентина), Карло Сео (баритон, Корея), Давиде Риу (тенор, Корея) и Костадин Мечков (бас, България) са избраниците на Райна Кабаиванска за главните роли в спектакъла. Поканата към младите певци идва от директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Марили Санторо, Давиде Риу и Костадин Мечков са любимци на българската публика от участието си в главните си роли в Турандот (2016) и Норма (2017), съвместни проекти на Нов български университет и Софийската опера. Карло Сео дебютира на първата оперна сцена на България преди месец като доктор Малатеста в Дон Паскуале. За Ана Витория Питс Азучена в Трубадур ще бъде първо представяне в родината на нейната учителка.

Подкрепата на Райна Кабаиванска към нейните ученици има различни измерения. Стипендиите, присъждани от благотворителния фонд на оперната актриса в Нов български университет, основан преди години с нейни лични средства, в последствие привлякъл дарения от Фондация Америка за България, Столична община и Фантастико, както и проекта Райна Кабаиванска представя своите студенти на международната оперна сцена под егидата на НБУ, реализирал Бохеми (2010-2012), Вертер (2012), Турандот (2016) и Норма (2017) са широко известни.

Благодарение на тях българската публика успя да види в началото на техните кариери певци от Школата Кабаиванска, днес световни звезди, като Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре. Но най-важна е подкрепата, която Кабаиванска им оказва с личното си присъствие, като фигура с историческо значение в света на операта, в ключови моменти от професионалния им път.

Така Трубадур в София се подрежда между други два „момента“, в които Райна Кабаиванска ще застане до своите ученици – дебют на Мария Агреста като Анна Болена от едноименното произведение на Доницети в Римската опера и дебют на Вероника Симеони в Ковънт гардън като Прециозила от Силата на съдбата от Верди.

Трубадур има своето високо място в изключителната певческа кариера на Райна Кабаиванска. Сюблимен е спектакълът от 1-ви май 1978 във Виенската опера с участието и на Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Пиеро Капучили, Хосе Ван Дам. Диригент е Херберт фон Караян. През 1986 г.

Австрийската телевизия излъчва запис и великият Маестро изпраща писмо на Кабаиванска: „Скъпа Райна, австрийската телевизия излъчи снощи нашия Трубадур от Виенската опера. Много съм развълнуван и щастлив от артистичната му стойност и съм очарован, както в деня на спектакъла. Твоята интерпретация, както от вокална гледна точка, така и от драматична, ще остане винаги модел за артистичен перфекционизъм. Хубаво е да признаем, че истинската сила на действията и на режисурата в операта е в тяхната простота. Прегръщам те с цялото си сърце, твой Хереберт фон Караян.“  

Следващият гост от Школата Кабаиванска на сцената на Софийската опера и балет ще бъде корейското сопрано Витория Йео. От 2016 тя е сoлист на оперните театри във Венеция, Генуа, Парма, Рим, Флоренция и др. През 2015 (Ернани) и 2017 (Аида) участва в оперния фестивал в Залцбург под диригентството на Рикардо Мути. През 2018 дебютира на Арена ди Верона като Лиу в Турандот. На 25-и април 2019 в София Йео ще изпълни сопрановата партия в Реквием от Джузепе Верди.    

Снимка: Виктор Викторов

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !