Фенове на Хари Потър обявиха бойкот...

Преди месец Джоан Роулинг бе в центъра на скандала заради...

Надал си купи яхта за 6.75 млн. долара

Един от най-добре печелещите тенисисти в последните...

Болният шеф на БНТ се появи на конференция в Брюксел

отпечатай новината

20.02.2019 09:45 | Видян 550 пъти

Болният шеф на БНТ се появи на конференция в Брюксел

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, заедно с шефовете на други обществени телевизии в ЕС, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Участието на Каменаров е само ден, след като той не се яви на делото, водено срещу него за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. Вчера Софийският градски съд не даде ход на делото на втора инстанция, защото получи болничен лист от Каменаров за периода 14-22 февруари.

На първа инстанция Софийският районен съд вече осъди шефа на БНТ на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева. Ако градският съд потвърди присъдата, Каменаров няма да може да запази поста си.

Вчера обаче болният тв шеф бе в Брюксел и там коментира, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

"Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесномилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина", каза Каменаров.

На конференцията бе изтъкнато, че европейската аудиовизуална индустрия дава работа на 12 млн. души и създава 9% от европейския брутен вътрешен продукт. Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни тази индустрия трябва да бъде подкрепяна, защото играе ключова роля в защитата на културното ни наследство и в осигуряването на надеждна информация.

Затова, той е поканил в Брюксел тв шефове, за да разговарят за предизвикателствата, пред които те са изправени при нарастващата популярност на интернет платформите и вълната от фалшиви новини.

"Интернет гигантите не може да са над закона. Те трябва да се подчиняват на същите правила, да бъдат отговорни за съдържанието, рекламите, защитата на личните данни и интелектуалната собственост. Те трябва да бъдат справедливо таксувани, както останалите медии", заяви Таяни.

Според Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, е много важно преди предстоящите избори за нов европарламент европейските граждани да имат достъп до пълна и достоверна информация, за да бъдат защитени срещу фалшивите новини.

"За първи път заедно с държавите членки имаме система за ранно предупреждение. В реално време да може много бързо да бъде обменяма информация на европейско ниво - къде в коя държава какво се появява, да бъде ясно идентифицирано дали идва извън ЕС има за цел да заплаши интегритета на европейските избори и реакцията европейската да бъде на ниво", изтъкна тя.

Източник: segabg.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !