Жените на Милен Цветков се хванаха за...

Дрязги в семейство на зверски убития в катастрофа Милен...

Шеф Манчев отмъкнал изгората на...

Пред чара на известния кулинар шеф Иван Манчев жените...

Татяна Попова от Аванти: Не си мърдат пръста, за да разследват палежите срещу нас

отпечатай новината

08.04.2019 14:02 | Видян 734 пъти

Татяна Попова от Аванти: Не си мърдат пръста, за да разследват палежите срещу нас

"От охранителните камери при втория палеж се виждат извършителите, които чупят с прашка стъклото, след което подпалват магазина със запалителна течност. Вижда се и лицето на единия от тях. Въпреки това имаме всички основания да се съмняваме, че те, както и поръчителите на това престъпление, ще бъдат разкрити. Съмняваме се, защото единадесет месеца след първия палеж от действията на МВР и прокуратурата няма никакъв резултат.

При пожара на складовете на "Аванти" на 4 май 2018 г. пожаротехническият експерт дори не беше взел проби, за да установи наличието и вида на запалителното вещество. Прокуратурата не даваше никакви указания в хода на разследването. Аз засипвах СГП и МВР с искания за извършване на процесуални и следствени действия, което не е моя работа. По неволя се превърнах в нещо като специалист в тази материя".

Това се казва в отворено писмо до медиите от Татяна Попова, управител на веригата "Аванти", чиито магазини за втори път бяха подпалени умишлено. Публикуваме пълния текст на писмото.


Уважаеми медии,

 
обръщам се чрез Вас към българските институции, за да изразя възмущението си от тяхното бездействие.

Както знаете, за по-малко от една година, бяха умишлено подпалени два наши обекта. На 04.05.2108 г. бе подпален склад на “Аванти”, който ни нанесе щети за милиони левове. На 03.04.2019 г. бе подпален магазин „Аванти“ в Люлин, който е на франчайз. От охранителните камери при втория палеж се виждат извършителите, които чупят с прашка стъклото, след което подпалват магазина със запалителна течност. Вижда се и лицето на единия от тях.

Въпреки това имаме всички основания да се съмняваме, че те, както и поръчителите на това престъпление ще бъдат разкрити.

Съмняваме се, защото единадесет месеца след първия палеж от действията на МВР и прокуратурата няма никакъв резултат.

Нещо повече - всяко движение и процесуално действие по нашия случай бе провокирано от нас. На практика ние вършехме работата на разследващите, след като видяхме, че те не проявяват никаква заинтересованост от разкриването на това престъпление.

Многократно сме ги сезирали и сме насочвали вниманието им към различни следи, обстоятелства и факти, на които те, като разследващи, трябваше да реагират. Най-малкото да проявят базисен професионализъм и почтено отношение към собствения им статут на полицаи и прокурори. Вместо това се сблъскахме с тотална безотговорност и пълна липса на интерес към разкриването на престъплението, извършено срещу нас.

На пръв поглед подобни престъпления не би трябвало да представляват сериозен проблем за всяка нормална полиция.

Когато става въпрос за умишлен палеж, винаги има и поръчител. Ако МВР и прокуратурата, която й дава указания за разследването, си изпълняват задълженията, няма как истината и за извършителите, и за поръчителите да не излезе наяве.

При пожара на складовете на Аванти на 4 май 2018 г. пожаротехническият експерт дори не беше взел проби, за да установи наличието и вида на запалителното вещество.

Прокуратурата не даваше никакви указания в хода на разследването. Аз засипвах СГП и МВР с искания за извършване на процесуални и следствени действия, което не е моя работа.

По неволя се превърнах в нещо като специалист в тази материя.

Когато има умишлен палеж зад него винаги стоят засегнати интереси, непристойни чувства и ниско правосъзнание. Поръчителството за палеж обикновено се мотивира от лични, служебни или емоционални проблеми с други лица. Най-често като поръчители зад такива деяния стоят бивши съдружници, уволнени лица или конкуренти. По правило поръчителите са лица с финансови възможности, работещи в същия бранш, с високо самомнение за себе си и по природа много отмъстителни.

продължи >>

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !