Гръцкият остров, който трябва да...

Самос, скъпоценен камък в Егейско море, е гръцки остров,...

Уникалният тренировъчен режим и диета...

Бившият шампион в полусредната категория на UFC, Georges...

Минералната вода на Павел баня не става за спа процедури

отпечатай новината

10.07.2019 14:26 | Видян 2140 пъти | Гласували 1

Минералната вода на Павел баня не става за спа процедури

Минералната вода в Павел баня съдържа флуор и радиоактивния газ радон, затова според специалистите водата трябва да се използва изрично и само по лекарско предписание, каза пред Хоризонт директорът на Специализираната болница за рехабилитация в Павел баня д-р Йордан Гечев. "В никакъв случай не бива да се използва в затворени помещения продължително време. Това трябва да се обяснява на всички пациенти, а вече те ще вземат своето решение", коментира той.

Това е втората вода в България по количество на флуор след Овощник в Казанлъшките минерални бани. Флуорът е елемент, който изгражда костите и зъбите при подрастващите и е доста полезен, когато се използва в нормални количества, но лаическата му употреба може да доведе до отравяния, предупреди специалистът.

Друга характерна особеност на минералната вода в Павел баня е съдържанието на радиоактивния газ радон, заради което като всяка минерална вода се препоръчва ползването й само по лекарско предназначение, уточни д-р Гечев.

„Навремето имаше Институт по балнеология, където имаше разработени методики за всяка минерална вода и се прилагаха коректно. Сега вече тези неща започнаха да се пренебрегват и да се смесват спа и уелнес с балнеолечение, което е коренно различно и се получават деформации“, сподели наблюденията си лекарят.

„Спа процедурите са за удоволствие, за релакс. Те са изключително необходими - след ежедневието, натовареното, човек да отпусне, да релаксира, но те са за здрави хора, а балнеолечението вече е лечение, изисква компетентността на лекаря по физикална и рехабилитационна медицина. Той дозира самата процедура колко време да бъде, каква температура да бъде, колко често да бъде процедурата.“

Минералната вода в Павел баня не е за спа процедури, категорично изтъкна Йордан Гечев. Подходящи за спа процедури са слабо минерализираните води.

В Павел баня се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система, затова курортът и лечението са специализирани, уточни д-р Йордан Гечев и припомни за специализацията на лечебните ни курорти от близкото минало: Хасковските минерални бани за съдови заболявания, а Банкя например за сърдечни.

Минералната вода в Павел баня е подходяща за лечение на заболяванията на гръбначния стълб – дисковата болест, дегенеративни заболявания и цялата гама от травматологията.

Д-р Йордан Гечев разказа за метод на лечение на дискова херния с разтягане в ембрионална поза на тялото – полуседнало – най-отбременяващата позиция за гръбначния стълб, във водна среда.

„Ефектът е огромен.  Това лечение – ектензионната терапия е уникална. Екстензии са правени още по времето на Хипократ.  Уникалното на екстензията в Павел баня е, че е във вода и в самото положение на тялото. Всички останали екстензии по света се правят в изправено положение.“

Годишно около 6 хиляди души преминават през Специализираната болница в Павел баня – както по клинични пътеки и с направления от НОИ, така и на свободен прием.

Източник: bnr.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !