Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Сатиричният театър открива нова сцена наесен

отпечатай новината

23.07.2019 13:08 | Видян 1120 пъти

Сатиричният театър открива нова сцена наесен

Постановката на Сатиричния театър „Шеги на любовта“ по миниатюри на Чехов под режисурата на Йосиф Сърчаджиев спечели голямата награда за най-добър спектакъл на Международния театрален фестивал Actor of Europe в Македония.

Събитието се организира на брега на Преспанското езеро от 2003 г., в сегашното издание са участвали театри от Португалия, Франция, Северна Македония и България, а председател на журито е бил именитият македонски режисьор Мето Йовановски, ученик на легендарния български театрален педагог проф. Боян Дановски, научи „Монитор“.

Сатирата обаче няма за лежи на тия лаври, а вече е подготвила амбициозна програма за своите верни почитатели за първата половина на следващия творчески сезон. Театърът ще открие трета нова сцена – „Хепи“, на мястото на някогашния ресторант в подземието на сградата. Нейното бойно кръщение ще се състои през ноември с премиерата на пиесата на Киара Атик „Пет пъти за една нощ“, която ще постави Ивайло Ненов.

Нюйоркчанката – последователка на митичната Кари Брадшоу от „Сексът и градът“, е сред редовните автори на престижни женски списания като „Космополитън“, „Гламър“ и др., а в първата родна версия по неин текст ще участват актьорите Елена Атанасова, Рада Кайрякова, Кирил Бояджиев и Мартин Гяуров – досега сред младите асове на театър „София“, а от идния сезон в трупата на комиците.

Голямата сцена ще вдигне завеса на 28-29 септември с проекта „Абе, много любов“. В основата му е комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“, но в тъканта на представлението ще бъдат включени още много любовни двойки от драматургията на гения от Стратфорд на Ейвън. Постановката е на Димитър Еленов и в нея ще участват малчуганите от неговата детска студия „Дефисто“ и актьори от театъра. Подготовката е започнала с около 50 начинаещи артисти, от които в завършения вариант ще останат двайсетина. Сред известните имена са Стефан Рядков като гост-звезда, Теодор Елмазов, който сменя дългогодишната си месторабота в Народния театър със Сатиричния, носителят на последния „Икар“ за водеща мъжка роля младок Боян Арсов, Мартин Каров, Пламен Великов, Асен Мутафчиев – синът на Христо Мутафчиев, който блесна в партньорство с баща си в „Трима мъже и една Маргарита“, и др.

В началото на октомври голямата актриса Бойка Велкова ще припомни, че има и диплома на режисьор със спектакъла „Ветрилото на лейди Уиндърмиър“ по Оскар Уайлд на камерна сцена. Авторската музиката ще е на Теодосий Спасов, а сценографията – на Чавдар Гюзелев. В главната роля ще видим младата и много талантлива Стефания Кочева, а, освен нейни връстници, в комедията ще й партнират опитните Добрина Гецова, Иван Панев, Красимир Куцупаров и др.

На 9 и 10 октомври на основната сцена ще излезе премиерата на пиесата „Без задръжки“ от един от най-играните съвременни европейски драматурзи, каталунеца Жорди Галсеран. В нея като гост-актьор ще гастролира симпатягата Александър Кадиев, а за пръв път на столична сцена ще работи и доайенът на Пловдивския театър Стефан Попов. Нежното присъствие осигуряват красавиците Стела Ганчева и Рада Кайрякова. Режисьор ще е Антон Угринов.

През октомври стартира и проектът „Глобална комедия“ по изявяващия се във Франция македонски автор Йордан Плевнеш, а режисьорът ще е автентичен французин – Патрик Вершуерен. Ролите са поверени на Йорданка Стефанова и Тео Елмазов. Премиерата е на 2 декември. „Глобална комедия“ има сценичен аналог в Париж, догодина предстоят разменени гостувания.

Черешката на тортата ще е постановката на майстора на комедии и мюзикъли Андрей Аврамов, който ще реализира на голяма сцена култово заглавие – „Телевизионна мрежа“ по едноименния филм на Сидни Лъмет. Спектакълът у нас ще се роди на 19 20 декември – само 2-3 месеца след бродуейската премиера. Кастът е многолюден, а в него блестят имената на Малин Кръстев (гост) и на директора на Сатирата Калин Сърменов.

След Нова година се задава поредно издание на любимия на поколения зрители формат „Кукер кабаре“ със смешни миниатюри и скечове. Спектакъл ще прави и ексцентричната Лилия Абаджиева.

Източник: Monitor
Снимка: Темелко Темелков

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !