Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Плаващите кейове на Кристо завладяват Созопол

отпечатай новината

07.08.2019 11:39 | Видян 1400 пъти

Плаващите кейове на Кристо завладяват Созопол

Над 70 културни събития ще завладеят Созопол от 29 август до 7 септември по време на 35-ото юбилейно издание на Празниците на изкуствата „Аполония“.

Както обикновено, най-големият арт фестивал у нас ще предложи на своята публика изкушения във всички сфери на творчеството – кино, театър, музика, литература, изобразително изкуство. Ето и някои от най-интересните акценти в програмата, която вече е достъпна на www.apollonia.bg.

Историята на „Плаващите кейове“ на Кристо във водите на италианското езеро Изео – един от най-мащабните арт проекти в Европа за последните години, ще открие филмовата програма на „Аполония 2019“. Уникалният документален филм на Андрей Паунов „Да ходиш по вода“ разказва за пътя към осъществяването на идеята на световния артист от български произход Христо Явашев-Кристо.

Зрителите ще имат невероятната възможност да се почувстват като на кинофестивала в Локарно, където лентата бе представена премиерно – да се пренесат в италианската област Ломбардия, където мечтата на безброй хора да ходят по вода става реалност с оранжевите понтони на твореца в езерото Изео. Филмът за сбъдването на една смела идея, зародила се още през 1970 г., ще бъде показан на 30 август от 23.00 часа в читалище „Отец Паисий“.

Друг ключов акцент в програмата ще бъде концертът на харизматичния Васил Петров. Един от най-обичаните български поп и джаз певци ще озари с таланта си сцената на Амфитеатъра в Созопол на 4 септември от 21.00 ч. Васил е сред любимите изпълнители на фестивала и по повод юбилея на „Аполония“ е подготвил специална програма, включваща едни от най-големите му хитове в изцяло нов аранжимент. „Бряг за двама“, „Подслон в дъжда“, „Другият“ са само част от песните, на които публиката ще може да се наслади в лятната вечер.

В афиша на Празниците на изкуствата тази година са и обичаните от поколения българи музикални групи и изпълнители Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ (30 август), Б.Т.Р (1 септември), ФСБ (3 септември), Биг бенда на БНР (5 септември), „Фондацията“, която ще отбележи 75-годишнината на Кирил Маричков (6 септември), Хилда Казасян (7 септември) и много други. Концертите ще са в Амфитеатър „Аполония“ от 21.00 ч. На 31 август там ще има и тематична вечер на безсмъртното танго на Астор Пиацола с участието на Людмил Ангелов, Матиас Гонсалес (Аржентина), Йован Богославлевич (Сърбия), Цветан Недялков, Маргарита Калчева.

Една от любопитните изложби в Созопол по време на проявата ще представи плакати за арт фестивали, предоставени от деветото издание на Международното триенале на сценичния плакат. Създадена специално за „Аполония“, селекцията включва близо 500 плаката на автори от 26 държави.

Предстои експозицията да бъде показана и във всички фоайета на НДК през ноември, но публиката на „Аполония“ ще има възможността първа да види избрани образци и да надникне в пъстрата културна сцена на света. Така тя ще се убеди, че изкуството има нужда от своите плакати, които не само го регистрират или рекламират, а създават неповторима визуална среда, паралелна артистична и духовна реалност.

В художествената галерия в Стария град пък ще е мястото на литературните премиери и четения. Захари Карабашлиев ще представи новата си книга „Жажда“ на 30 август, а по-късно същия ден Теодора Димова ще запознае почитателите си с „Поразените“. В Созопол ще имат своя морски прощъпалник и книги, вече станали хитове на литературния пазар - „Сливовиц“ на Катерина Хапсали и „Балкански ритуал“ на Георги Тенев (31 август), поетичният бестселър на Иван Ланджев „Ти, непрестанна новина“ (2 септември), „В подножието на планината SEX“, събрала 300 еротични рисунки на Анри Кулев (3 септември“, „Свети Вълк“ на Елена Алексиева (5 септември), „Чудовището“ на Владимир Зарев (6 септември“ и т.н.

Театралната програма на фестивала е заложила на някои от най-силните спектакли в столичния афиш: „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ на режисьора Теди Москов (31 август), „Празникът“ с режисьор Явор Гърдев (1 септември), „Най-бързият часовник във вселената“, поставен от Стайко Мурджев (3 септември), „Любовникът“ във версия на Деян Донков (5 септември), „Когато гръм удари“, реализирана от Бина Харалампиева и др. Те ще се играят на сцената на читалище „Отец Паисий“.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !