Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прочутата Долора Заджик пее у нас в памет на Гяуров

отпечатай новината

14.08.2019 12:33 | Видян 1011 пъти

Прочутата Долора Заджик пее у нас в памет на Гяуров

Долора Заджик – един от най-великите гласове в историята на белкантото, пристига в Софийската опера за грандиозния концерт на 20 септември, с който музикалната институция открива юбилейния си 130-и сезон. Тържественото събитие с диригент италианският маестро Елио Бонкомпани е посветено на 90-годишнината на легендарния бас Николай Гяуров.

По този повод директорът акад. Пламен Карталов ще събере на сцената прочути световни и български артисти, които са били партньори на Николай Гяуров в спектакли у нас и в чужбина: Долора Заджик, Даниела Мадзукато, Макс Рене Козоти, Цветелина Василева, Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Светозар Рангелов, Радостина Николаева, Костадин Андреев, Александрина Стоянова-Андреева, Атанас Младенов, Ангел Христов, Давиде Риу от школата на Райна Кабаиванска... В празничната гала ще участват оркестърът и хорът на Софийска опера и балет с диригент Виолета Димитрова.

Програмата е изградена от заглавия на оперни шедьоври, с които българският бас влиза в голямата изпълнителска традиция със своя индивидуален почерк: избрани сцени от руски, италиански, френски опери – „Борис Годунов“, „Хованщина“, „Дон Карлос“, „Фауст“. В сюжета на спектакъла ще са вплетени и откъси със записи от изпълнения на самия Гяуров.

Идеята на директора на Софийската опера е да бъдат поканени значими имена от различни поколения артисти, които са градили, следвали и в момента развиват традициите на световния и националния оперен театър на България.

Завоювал най-високия връх на белкантото българският бас Николай Гяуров е мощен и величествен пример за тях, като при това никога не е забравял, че е започнал творческия си път с първа роля именно на сцената на Софийската опера.

По време на участие в международно жури акад. Пламен Карталов среща американското мецосопрано Долора Заджик, наречена от в. „Ню Йорк Таймс“ един от най-величавите гласове на операта. Поканва я да гостува в Софийската опера веднага, защото знае, че през 1991 г. в Сан Франциско тя е пяла заедно с Николай Гяуров в постановката на „Хованщина“ от Модест Мусоргски. За 90-годишнината на Гяуров у нас тя може би ще изпълни и пророческата ария на Марфа от същата опера. Така българските меломани ще чуят за първи път на живо дългогодишната солистка на Метрополитън.

опера и на други от най-големите оперни театри в света, включително Ла Скала, Чикагската опера, Арена ди Верона, Виенската опера, Парижката опера, Ковънт Гардън, Театро Реал в Мадрид и др.

Огромният репертоар на Заджик обхваща различни композиторски школи: Верди, Вагнер, Маскани, Сен Санс, Мусоргски, Чайковски, Белини, Прокофиев, Масне, Дворжак, както и нова музика от съвременни автори. Тя самата композира и е написала една опера – „Път в Сион“, както и една голяма хорова творба – „Песента на птиците“. В дългогодишната си кариера работи с диригентите Джеймс Ливайн, Риакрдо Мути, Лорин Маазел, Зубин Мета и др.

Долора Заджик посвещава част от времето си и на усъвършенстването на млади оперни певци. За да даде ценни съвети на най-младите артисти на Софийската опера, Пламен Карталов я е убедил да направи майсторски клас. Веднага след концерта десет избрани певци ще имат привилегията да се докоснат до голямото изкуство на Долора Заджик, смятана за един от най-великите оперни артисти на света.

Билетите за мегаконцерта на цени от 20 до 80 лева вече са в продажба на касите на EasyPay в цялата страна, в мрежате на eventim.bg, както и на сайта на Софийската опера. Касата на Операта на ул. „Врабча“ 1 ще бъде отворена на 26 август.

 






автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !