Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Как да преодолеем депресията след отпуск

отпечатай новината

19.08.2019 15:37 | Видян 613 пъти

Как да преодолеем депресията след отпуск

Ваканциите са страхотно нещо. Колко е хубав моментът, в който посетим нова държава, опитаме нова храна, разглеждаме в захлас непознати места и архитектура. Включваме се в забавленията и обичаите на местните. Всичко е толкова цветно, разнообразно и прекрасно. Сякаш слънцето грее по различен начин, въздухът е различен, събуждаме се с нетърпение новият ден да започне.

Почивките обаче имат един огромен минус, рано или късно приключват. И след това отново се връщаме към старото си ежедневие и задължения.

Чувството, което много хора описват след края на така мечтаната и чакана почивка, е "сивота". Сякаш всичко у дома е безсмислено, лишено от радост.

Едни от симптомите, които може да изпитате след като сте се върнали от почивката са:

- Безпокойство и тревожност

- Физическо неразположение

- Липса на ентусиазъм и мотивация

- Липса на концентрация

Какво може да направите, за да преодолеете дискомфорта и да погледнете с нетърпение към предстоящия септември?

Преход

Преходът между ваканцията и връщането в работен режим е важно да е предварително обмислен процес.

Да започнем с връщането от самата почивка. Постарайте се да не се връщате у дома в последния момент, за да откраднете повече време. Бързането в последния момент и недоспиването в нощта преди да се върнете на работа няма да ви помогне, а само допълнително ще ви напрегне. Не искате да сте недоспали, намусени и буквално не на себе си в първия си ден обратно на работа, нали?

Дайте си време, за да можете да разопаковате багажа си на спокойствие. Предстоящата работна седмица ще е много по-приятна за вас, ако сте имали възможност да създадете приятна обстановка у дома. Направете си ястие или питие, което ви напомня на отминалата ваканция и се насладете на момента.

Планиране и адаптация

Отделете първия половин-един час от първия работен ден, за да си прегледате календара и мейлите си.

Постарайте се да не запълвате графика си със задължения още от първия ви ден след връщане от почивката. Дайте си 1-2 дни за адаптация и планиране (ако имате тази възможност, възползвайте се). Не се опитвайте да "наваксате" с много работа още с връщането си. Вмъквайте поетапно всичко, което имате да свършите - срещи, проекти, задачи.

Не пропускайте обедната почивка в старанието си да свършите повече работа. Не случайно ваканциите ни действат толкова презареждащо - излизаме често на въздух и сме в движение.

Гледайте на обедната почивка като на мини ваканция. Тя ви е необходима, за да можете да "изключите" от работа за момент и да се разведрите. Това ви позволява да сте много по-продуктивни и концентрирани в оставащите часове до края на работния ден.

Очаквайте нещо ново

Да, отпуската свърши, но това не означава, че забавлението трябва да приключи! Планирайте нещо приятно за уикенда след първата работна седмица. Среща с приятели, близки, може би ваше хоби или друго занимание. Започнете да си мислите за това колко хубави неща може да правите през следващите уикенди. Планирайте новата си почивка от сега, ако имате възможност.

Предстои най-хубавият месец от годината, според мен - септември. Обожавам усещането, което дава. Топъл месец, без да е твърде горещ. Красив и невероятно вдъхновяващ. Време е за нови проекти и планове! Обзаведете гардероба си с нещо, което ви кара да нямате търпение да облечете през новия сезон. Купете си билети за предстоящия нов театрален сезон. Създайте си събития, които да очаквате, подарете си и време за себе си. Направете това, което ще ви припомни колко прекрасен сезон е есента.

* Ина Иванова е организационен психолог и съосновател на "Наука за хората" - компания, която предоставя обучения и консултантски услуги в сферата на ефективото общуване, невербалната комуникация, изграждането на имидж. Работи с действащи политици, популярни личности, мениджъри и предприемачи.

Източник: Dir.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !