Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Грийнпийс: ТЕЦ-ове се опитват да заменят въглищата с отпадъци, може да е опасно

отпечатай новината

28.08.2019 16:41 | Видян 1852 пъти

Грийнпийс: ТЕЦ-ове се опитват да заменят въглищата с отпадъци, може да е опасно

„Вече има доста примера с няколко централи, за които се смята, че са свързани една с друга, за изявени желания, а даже вече и получени разрешения, да започне изгаряне на отпадъци в техните инсталации.

Те се опитват да заменят основното си гориво, което е въглища, с отпадъци, защото използването на въглищата става все по-скъпо”. Това заяви в предаването „Здравей, България” Меглена Антонова от „Грийнпийс”- България.

Тя коментира задимяването в Гълъбово в събота. „Твърдят, че е имало аварийна ситуация, но за нас това не е допустимо за нормално опериране на централата.

Не е единствения случай, за който знаем. За нас това показва, че централата не е в добро техническо състояние”, коментира Антонова.

Що се отнася до вноса на отпадъци от чужбина, които да бъдат горени в наши ТЕЦ-ове, Меглена Антонова обясни, че законно това се случва в ТЕЦ Бобов дол, които са получили официално разрешение от Изпълнителната агенция по околна среда.

„Имаме информация обаче за няколко централи – като „Брикел”, като в Перник, че им се е позволявало експериментално изгаряне на тези отпадъци”, заяви Антонова.

„Наскоро в социалните медии излезе информация за едно споразумение между Община Гълъбово и „Брикел”, за което се твърди, че централата предвижда да гори до 500 000 тона отпадъци годишно, което, според нас, изисква някакъв вид оценка върху околната среда, защото това количество е много голямо.

За съжаление на този етап регионалната инспекция твърди, че няма нужда, защото в официалните документи, които те са подали, не фигурират такива количества отпадъци”.

Според екозащитниците тези централи са стари и не са предвидени за горене на отпадъци.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !