Люси заряза Марчела

Край на един от най-хубавите етапи в живота си сложи...

Филмът Събитието с награда Синелибри...

Френската драма „Събитието“ (2021) спечели...

Няма ни пари, ни проект за боклучения завод

отпечатай новината

05.04.2009 14:48 | Видян 6501 пъти | Гласували 1

Няма ни пари, ни проект за боклучения завод

София скоро няма да види завод за боклук, нищо че кметът направи първа копка на нещо въображаемо тези дни. Няма нито осигурено финансиране, нито дори проект за подобна сложна инсталация.

ЕС би дал част от финансирането – но не по-голяма от половината, само че преди това иска да се изгради околна инфраструктура, каквато към днешна дата просто не съществува.

Конкурс за проект пък е обявен, даже се събират кандидати. Въпросът е, че не е ясно коя от многото възможни технологии ще се наложи и как ще изглежда самата фабрика. Не е ясно също по каква причина въпросното предприятие, за разлика например от виенския си събрат, изрисуван в стил Хундертвасер, няма да произвежда евтина светлина и топлина при преработката на сметта. Както е известно, НЕК задължително изкупува енергията, произвеждана у нас. Това би позволило наливането на 400 милиона лева в боклукчийски завод да има и възръщаемост.

Вместо това софиянци, както винаги, ще платят сметката за некадърността на кмета с повишена такса смет. Поне са свикнали – тя си скача между 30 и 50% годишно, откакто той ни управлява.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

ЗА БОКЛУКА И ДОКЛАДИТЕ

Няма коментари към тази новина !