Момиче от Южна Африка стана Мис Вселена

Зозибини Тунзи, носителка на титлата Мис Южна Африка,...

България се прости със Стоянка Мутафова

Стотици хора преклониха глава пред великата Стоянка...

Три фурии забъркват женски Хаос в Театър 199

отпечатай новината

12.11.2019 11:37 | Видян 178 пъти

Три фурии забъркват женски Хаос в Театър 199

Три поливалентни и мегаталантливи актриси се превъплъщават в почти две дузини образи, някои от които мъжки, в най-новия спектакъл на Театър 199 – „Хаос“. Те са Йоана Буковска-Давидова, Елена Атанасова от Сатирата и Радина Думанян от Драмата в Пловдив, позната от сериала „Откраднат живот“.

Пиесата на един от най-изявените съвременни финландски драматурзи се поставя за първи път у нас, а организатор на цялата смешно-сериозна бъркотия от събития на сцената е режисьорът Марий Росен.

Заради какво в живота на една жена може да настъпи хаос? За какво си струва тя да излезе от елегантните обувки на доброто възпитание и да се превърне в бясна фурия?

София на Йоана например от хрисима детска педагожка става боец за каузата да спаси училището от затваряне и започва да раздава шамарено правосъдие в доминирания от мъже свят не само заради това, но и заради други дразнители, подбиващи човешкото и в частност женското достойнство.

Психотерапевтката Джулия на Елена и нейната сестра – репортерката Ема на Радина, също си имат своя вътрешен хаос, който на моменти избива навън, когато трите актриси шеметно сменят персонажите като употребени носни кърпички. В този калейдоскоп на всекидневния абсурд се завъртат директорка на училище, лелки в детска градина, хлапета и техните бащи...

Нафукани, потиснати или истерични, всички в крайна сметка са пациенти на Джулия или потенциални такива... До краткия момент на финала, когато женското приятелство и логиката на разума надделяват – навярно до следващата несправедливост, следващата криза, следващия житейски хаос. А следващите представления са на 18 ноември, 3 и 21 декември.

Мика Миляхо (1966) започва кариерата си като режисьор. Първата му пиеса като драматург, „Паника“ (2005) се занимава с патилата на трима мъже, приближаващи средна възраст. „Хаос“ (2008), която авторът определя като „тъмна комедия“, с много деликатно, но ярко чувство за хумор, интерпретира от женска гледна точка проблемите на нежния пол в днешния свят.

„Хармония“ (2009) е драматична дисекция на отношенията на работното място. Най-новата пиеса на Миляхо „Гараж“ (2018) е сатиричен поглед към остаряването и приспособяването към предизвикателствата на динамично променящите се времена. От 2010 г. Мика Миляхо е директор на Финландския национален театър.

Източник: Monitor

Снимка: Иван Дончев
 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !