Гала на българската култура в...

Гала концертът е част от артистичната инициатива на...

Секс скандал с бивш селекционер на...

Бившият треньор на бразилски футболен тим за жени...

УЛ. МУРГАНА НЕ Е ФАТА МОРГАНА

отпечатай новината

25.11.2019 10:37 | Видян 951 пъти

УЛ. МУРГАНА НЕ Е ФАТА МОРГАНА

Що за име на софийска улица, па макар и в покрайнините е Мургана? Това ще попитате вие, а някои от вас може би ще извадят от задните чекмеджета на паметта си Фата Моргана.

Което е мираж със скали и замъци. Улица Мургана не е мираж, нито е мираж върхът в Балкана, на който – кой знае защо – е кръстена.

Т.е. само чукарите приближават Фата Моргана до реалната Мургана. Става въпрос за връх и хижа над Челопеч.

Защо бившата улица 32 е кръстена на едноименните планинарски тайни? Ами вероятно, защото отново е тренди – нали все ни влече към късния соц 30 г. след края му, модата от онова време. Като например походите от Ком до Емине. Които сега се върнаха като хит. Та хижа Мургана е част от маршрута и май едно от най-добрите места за спиране по него.

Защото е реновирана от богатата, благодарение на златодобива община. Хижата носи името на едноименния връх Мургана, което идва от „мургав“. Според местните хора такъв е видът на тази част от планината с тъмната отсечка на хвойната, покрила оголената й тревиста част. Близките върхове са все с интересни названия: Паскал, Свищи плаз, Баба и други, до уникалната, но изоставена високопланинска хижа Планински извор, разположена на самото било на планнината или до местността Петте чучура.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !