Експериментът в Барселона: Концерт...

Барселона премина успешно през един от най-интересните...

Защо се правят паузи в пиенето на...

Мнозина смятат минералната вода за най-полезното нещо на...

Наричана още Кака

отпечатай новината

06.12.2019 14:06 | Видян 1273 пъти

Наричана още Кака

Кака, не госпожа Стихийно бедствие, не Голямата, не Кралицата на комедията - така беше наричана от всички, които наистина я познават Стоянка Мутафова. Най-вероятно автор на крилатия прякор, събрал страхопочитание, нежност, фамилиарност и малко тъга, ще да е бил Калата - Георги Калоянчев, който беше 3 години по-млад от своята сценична и предкамерна партньорка за цял живот, с която заедно емигрират от Народния театър като млади и недооценени в академичната трупа актьори, за да основат Сатирата. И да станат народния артисти - той като Големанов, а тя като Баба Гицка.

Помним добре, когато преди 10 години - за 120-годишнината на София като столица, в анкетата на сайта и тогавашното ни списание СЛАВА, както и на сайта и в нашия вестник 19 минути именно Стоянка Мутафова бе избраната за Жена символ на столицата. В конкуренцията на други родени и прочули града ни дами като Богдана Карадочева, Камелия Тодорова и още куп други звезди. Идеята ни беше обща с тогавашния заместник - кмет по културата Йорданка Фандъкова, в чийто кабинет и мина церемонията по награждаването. Тя беше съвсем кратка, а дълги бяха разказите на Стояна - другия начин, по който я наричаха, понеже това е истинското й име - без "к", за нейната София.

Народната артистка е родена и израства баш в махалата около Общината, докато англо-американските бомбардировки не сриват семейната къща на Мутафови, когато тя е на 22. Фамилията излиза изпод развалините и с по една дреха на гърба и с някакви остатъчни ценности в ръка поема пеш към гарата, а оттам - при роднини на село.

За нея животът преди 75 години започва от буквално от нулата, съвсем наново. И сигурно затова винаги е била много по-млада по дух от своите 97 години, почти 98 - щеше да ги навърши баш на 2 февруари, заради които бе коронована от Книгата на световните рекорди Гинес като най-възрастната играеща актриса на планетата за всички времена. Живот, който минава през двореца на първия й съпруг, през мъката на личния живот с втория, от който обаче е дъщеря й Муката, през щастието в третия брак с нейния колега Нейчо Попов и завършва с професионалния супер успех след смъртта му.

Всъщност, Баба Гицка е култовата роля на Стоянка Мутафова. Тя няма Ирина и всички останали образи на Невена Коканова в киното, не е била Медея, Антигона или Жулиета като Цветана Манева в театъра. Но пък е първата истинска тв звезда сред жените в България. Именно скечовете в новогодишните програми я направиха народна артистка. И последната й голяма роля също беше телевизионна - в Столичани в повече - доста успешния комедиен сериал на бТВ.

Другата тайна на култовото й име, наред с "малкия екран", разбира се са неуморните обиколки по естрадите в страната с другите народни на Сатирата - Парцалев и Калоянчев, който разправяше как дала обувки на Лили Иванова за едно от първите й участия, понеже кубратската легенда си нямала. Поради тези митарствания Кака беше и първата жена при соца с частен шофьор, макар на алено червена шкода. Жената, на която членовете на Политбюро носеха пазарските чанти като нейни комшии по вила в полите на Витоша. Жена на всички времена.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !