Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

26 от 45 важни язовира у нас пълни под 50%

отпечатай новината

11.12.2019 15:37 | Видян 846 пъти

26 от 45 важни язовира у нас пълни под 50%

26 от 45 комплексни и значими язовира в България са пълни под половината от обема. Това става ясно от графика за използването им за декември, одобрен от министъра на околната среда и водите Нено Димов, предаде 24 часа.

В края на ноември министерството реши вода от язовири, пълни под 50%, да се използва само за снабдяване на хората, за да не се стигне до криза като в Перник.

Тези мерки се приложиха за “Дяково”, “Асеновец” и “Ястребино”.

“Дяково” към момента e запълнен на точно 37%, докато в края на ноември според министерството обемът му е бил 36,98%. Той се намира на около 15 км от Дупница.

Язовир “Асеновец” край Сливен в момента е запълнен на 34,43% при 34,47 на сто в края на ноември. При него ще се намалят и разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. кубични метра съобразно данните за суха година. ВиК в Сливен е титуляр на още 5 разрешителни за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенеца. Дружеството ще

трябва да намери алтернативни източници на вода за града. Общо е разрешено да се използват 1,918 млн. кубични метра от “Асеновец”, като останалите 0,118 ще са за реката след язовира.

“Ястребино” е разположен на територията на общините Омуртаг и Асеново. Преди две седмици наличният му обем беше 31,16%, толкова е и сега. Вода от него се ползва и за напояване.

Според графика за декември се оказва, че “Бели Искър” също е пълен под 50% - в него има 7,360 от 15,1 млн. куб. м. Той се намира на около 75 км от София и осигурява около 20% от питейната вода за столицата.

Нено Димов е разрешил този месец да се използват 4,5 млн. куб. м - за питейни нужди и производство на електроенергия по водопровод Рила - София.

Петият язовир с нисък обем, който се ползва за питейно-битови нужди, е “Студена” край Перник. (Повече за мерките и режима там - на 3-а стр.)

Има още 6 основни язовира, които снабдяват големи населени места с вода. Това са “Йовковци”, “Среченска бара”, “Камчия”, “Ясна поляна”, “Ново Паничарево” и “Боровица”. “Среченска бара” и “Ново Паничарево” не са от значимите. Останалите са в добро състояние - пълни са над 60%.

Останалите язовири се използват основно за промишлени цели или напояване. Това са “Кула”, “Рабиша”, “Огоста”, “Сопот”, “Горни Дъбник”, “Бели Лом”, “Тича”, “Порой”, “Ахелой”, “Копринка”, “Жребчево”, “Малко Шарково”, “Домлян”, “Пясъчник”, “Тополница”, “Тракиец”, “Карагьол”, “Калин”, “Ястребино”, “Съединение”, “Георги Трайков”.

Актуалните данни на министерството от вторник показват, че сумата от наличните обеми във всички 52 значими язовира е 3,656 млрд. кубични м, което представлява 56,3% от общата им вместимост. 62,2% от наличностите са за битови нужди, 38,9% - за напояване, а 67,8 на сто - за енергетика.

От началото на годината до момента средно за страната дъждовете и снеговете са 85% от нормата. Те обаче не са разпределени равномерно на територията на страната. Повече дъжд е отчетен в Югозападна България, Родопите, Странджаско- Сакарски район, където сумите досега са 105-130% от нормите.

На обратния полюс - с най-малко дъжд и сняг, са места, разположени в Централна Западна България - Пернишко и Кюстендилско, където са паднали 60-74% от нормата. Малко валежи са отчетени и по Северното Черноморие - под 70%, а по високите части на Рила са около 50%. Затова не е изненада, че освен “Студена” и други язовири в Западна България не са с добри водни запаси, съобщи климатологът от Софийския университет и TV-MET Симеон Матев.

През следващите 7-10 дни няма да има съществени количества дъжд и сняг.

Изключение ще има в събота, когато на места в Южна и Източна България ще паднат 10-15 литра на кв. м.

В периода от 15 до 22 декември температурите в планинските части ще са с 5-8 градуса над нормите. В местата с мъгли температурите също ще са по-високи. В повечето равнини и низини може да очакваме минимални стойности от -3 до 2 градуса и максимални от 2 - 3 в местата с най-гъсти мъгли до 12 - 13 в местата с повече слънце. През коледната седмица ще има динамика на атмосферните процеси. Видимостта ще се подобрява, но валежи не се очакват. Да завалят по-сериозно дъжд и сняг, се очаква в началото на януари.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !