Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Прекрасни дни на Вим Вендерс в кината...

Хитовият филм на Вим Вендерс "ПРЕКРАСНИ ДНИ" влиза в...

Български филми с дебют по TV 1000

отпечатай новината

06.01.2020 14:23 | Видян 1979 пъти

Български филми с дебют по TV 1000

„Дзифт“, „Love.net“, „Виктория“ и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ влизат в програмата на най-добрия филмотечен канал на Балканите. През януари 2020 г., всяка сряда вечер от 22:00 по TV1000 е отделена за местно заглавие, носител на престижни награди. Рубриката „Фестивални заглавия“ стартира на 8 януари 2020 г. с филма „Дзифт“. На 15 януари от 22:00 ще дебютира Love.net, на 22 януари е TV1000 премиерата на „Виктория“, а 29 януари е премиерната дата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“. Един от най-награждаваните и гледани български филми, „Дзифт“ започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 г.

В Москва „Дзифт“ получава наградата "Сребърен Свети Георги" за режисура. В България „Дзифт“ получава "Златна роза" за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор и монтаж. През лятото на 2009 г. филмът е фаворит и за наградите за българско филмово изкуство. „Дзифт“ е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Режисьор е Явор Гърдев, сценарият е на Владислав Тодоров, а оператор - Емил Христов. В ролите - Захари Бахаров, Таня Илиева, Владимир Пенев, Михаил Мутафов, Джоко Росич, Снежина Петрова и други. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл зад решетките непосредствено преди 9 септември 1944 г., Молеца е излежал присъда за убийство, без да е убиецът. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града. Трескавият бяг на Молеца очертава картата на една ретро София – крайните квартали, Централната баня, Канала, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолея, нощния бар, гробището.

Love.net е български игрален филм от 2011 г. продуциран от компания Мирамар филм. Филмът е реализиран по идея на режисьора Илиян Джевелеков. Той е и съавтор на сценария заедно с Матей Константинов и Нели Димитрова. Художник е Георги Димитров. Филмът се радва на голям зрителски успех и се нарежда сред десетте най-гледани филми, разпространени в България, за последните 20 години. В Love.net взимат участие някои от най-популярните български актьори, като Христо Шопов, Захари Бахаров, Лилия Маравиля, Койна Русева, Диляна Попова. Филмът е дебют в киното и на британския рок енд рол и блус вокалист Джон Лоутън. Love.net печели награди за най-добър режисьор, оператор, сценограф и монтажист на Българската филмова академия и награди за сценарий, за най-добра женска роля (Лилия Маравиля) и за дебют на Фестивала на българското кино „Златна роза“. Участвал е в редица международни фестивали, между които в Москва, Братислава, Бахамите, Калкута. Love.net проследява паралелните истории на пъстра галерия от персонажи, които се опитват да внесат промени в живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали животите си чрез сайтовете за запознанства.

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !