Кали продължава войната с бившия си...

Фолк певицата Кали все още не може да постигне примирие с...

Петър Петров – българинът в центъра...

Седмицата на модата в Лондон е едно от най-чаканите...

Китайски пиеси за първи път на български

отпечатай новината

20.01.2020 15:55 | Видян 108 пъти

Китайски пиеси за първи път на български

След като отвори първия по рода си Маутай център в София, напитката на дипломацията в Китай, подкрепя първото книжно издание на легендарните “Буря” и “Чайна” от доайените на китайския театър на 20-ти век Цао Ю и Лао Шъ. 

Книгата ще бъде първият по рода си том с китайски пиеси, публикуван на български език. Той е съставен с цел да представи два от най-важните образци от съвременната китайска класическа драма - „Гръмотевична буря“ от Чао Ю и „Чайна къща“ от Лао Ше. Другата цел на издателите е да представи колорита на феномена „говорима драма“, чрез няколко съпътстващи текста, специално написани за книгата. Авторите на тези текстове, проф. Д-р Гонг Баоронг, проф. д-р Уанг Юли и проф. д-р Пен Тао, са важни китайски изследователи, поканени да допринесат за това начинание от българския учен, който е съставил книгата и е неин редактор, проф. Д-р Калина Стефанова.

Книгата включва и текстове за традицията на китайските улични разказвачи и преплитането на тази традиция в модела на западната драматургия на проф. д-р Ю Джианкун и текст за адаптациите на двете пиеси на екран от проф. д-р Лий Вей. Изданието ще бъде първата от цяла поредица за китайската култура, икономика, история и литература, наречена ВИЖ КИТАЙ.

Планът е да се представят повече театрални пиеси, представени в поредицата, включително традиционни класики, като „Павилионът на божурите” и „Западната камера”, както и съвременни пиеси и книги за китайския традиционен театър. Амбицията на съставителите е да има достатъчно театрални книги от поредицата, така че те да се превърнат в основа за бъдеща нова дисциплина, която да се преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, България, посветена на китайския театър.

Всяка година ще бъде организиран и фестивал на китайския театър в различни градове в България, в партньорство с Китайския културен център в София. Премиерата на книгата ще се състои на 22-и януари, сряда, от 18.30 часа в Китайски културен център в София на ул. „Г.С. Раковски” 77.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !