Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ:...

Сандвич с шуМка скоро във всеки граТ: Фото на деня

Били Айлиш срещу „Грами“: С един албум - 5 от 6 награди

отпечатай новината

28.01.2020 10:26 | Видян 1414 пъти

Били Айлиш срещу „Грами“: С един албум - 5 от 6 награди

Били Айлиш сътвори истинско чудо на 62-та церемония по раздаването на най-престижните музикални награди „Грами“ в „Стейпълс център“ в Лос Анджелис. Тийнейджърката взе 5 награди от шестте си номинации, включително и четирите основни приза за „Албум на годината“, „Запис на годината“, „Песен на годината“ и „Дебют на годината“.

Преди няколко месеца Айлиш пренаписа историята, като се превърна в най-младия артист, получил номинации във всички основни категории, а снощи го направи още веднъж, като стана първият музикант след Кристофър Крос през 1981 г., който взима и четирите грамофончета в една година. На всичкото отгоре се превърна и в най-младия в историята изпълнител, печелил статуетката в категория "Албум на годината" с When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Когато излезе на сцената, за да приеме именно този приз, Айлиш заяви: „Мисля, че Ариана (б.а. - Гранде) го заслужава. Няма да ви губя времето – благодаря много“. Но тази година Гранде си тръгна с празни ръце.

Братът на Били – Финиъс О‘Конъл, също застана два пъти зад микрофона, за да благодари за статуетките в категории „Продуцент на годината“ и „Най-добре построен некласически албум“ (Best Engineered Album). Така в семейната къща на рафта ще има общо седем грамофончета само от тази година. Още с качването си на сцена, за да получат статуетката за „Песен на годината“, Финиъс разказа, че двамата с Били записват заедно в стаята си в дома на родителите си. „Тази награда е за всички деца, които днес стоят в стаята си и записват музика. Ще вземете една от тези“, каза с трофея в ръка той.

От старта си обаче вечерта беше тягостна, и то не само заради обвиненията, които Дебора Дюган, административно освободеният преди десетина дни директор на Звукозаписната академия, организатор на „Грами“, хвърли, като обяви нередности при номинациите и гласуването сексуална експлоатация и обвини предшественика си Нийл Портнов, че е изнасилил неназована изпълнителка.

Часове преди да бъде опънат червеният килим пред залата Коби Брайънт - великият баскетболист на „Лос Анджелис Лейкърс“, които играят в „Стейпълс център“, загина заедно с дъщеря си в катастрофа с хеликоптер. Докато музикантите преминаваха към входа на залата, феновете на баскетбола се събираха пред нея, за да отдадат последна почит на спортната легенда. Стартът на вечерта беше даден от Лизо, която имаше осем номинации. С излизането си на сцена тя заяви „Тази вечер е на Коби“. 31-годишната изпълнителка, която направи големият си пробив едва преди година, спечели три награди. Truth Hurts, първият й голям хит, бе отличен с „Най-добро поп солово изпълнение“, докато Jerome грабна „най-добро R&B изпълнение“, а делукс версията на албума й Cuz I Love You беше отличена като „Най-добър съвременен ълбън албум“.

Водещата на събитието Алиша Кийс, която за втора поредна година изнася церемонията, също отбеляза подобаващо Брайънт с думите: „Ето ни тук тази вечер, в най-голямата нощ за музикалния бизнес, празнуваме най-добрите постижения на музикантите, но да съм честна с вас – усещам подлудяваща тъга точно в момента. Буквално стоим всички тук с разбити сърца в „къщата“, която Коби Брайънт построи.

След което покани част от групата Boyz II Men, за да изпеят заедно „It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday“. Изпълнителката на Fallin' беше и единствената, която повдигна въпроса с отстранената шефка на Академията. “Време е за нещо ново и ние отричаме тази негативна енергия. Отричаме старата система, искаме да бъдем уважавани в нашите различия“, заяви от сцената Кийс. За учудване или не, Дюган не беше спомената в нито една друга реч.

Трибютът към Коби Брайънт, не беше единственият тъжен момент в церемонията. DJ Khaled и Джон Леджънд изпълниха „Higher“ в памет на убития на 33-годишна възраст в Лос Анджелис миналия април рапър Nipsey Hussle. Самият той посмъртно беше удостоен с две грамофончета за „Най-добро изпълнение“ за Racks in the Middle и за „Най-добро рап/sung изпълнение“ именно с Higher. Вечерта беше белязана и от няколко завръщания. Освен, че Ози Озбърн се появи заедно със съпругата си Шарън, за да връчи статуетката за „Най-добра рап/sung изпълнение“, Деми Ловато излезе за пръв път пред публика след като през 2018-та взе свръхдоза. В бяла огромна рокля тя изпълни новата си песен Anyone, която е написала само 4 дни преди фаталния инцидент. Ловато не успя да изпее в цялост парчето, като го прекъсна, обляна в сълзи, след като продължи до финала му.

Сред останалите победители очаквано беше и Lil Nas X, който взе два приза за „кънтри-трап“ хибрида си Old Town Road – „Най-добро поп/рап дуетно изпълнение“ и „Най-добро видео“. Тихомълком пък Гари Кларк Джуниър прибра у дома си цели три статуетки – за „Най-добро рок изпълнение", за „Най-добра рок песен" – и двете за This Land, и за „Най-добър съвременен блус албум“, който носи името на сингъла. Лейди Гага също спечели две статуетки, но този път за саундтрака на „Роди се звезда“, който беше отличен за „Най-добър саундтрак“, а I'll Never Love Again беше избрана за „Най-добра песен, напсиана за саундтрак".

Между раздаването на заветните награди на сцената бяха направени и няколко наистина запомнящи се изпълнения на живо като общата изява на Aerosmith и Run DMC, които претвориха хита си Walk This Way от 1985 г. Ъшър пък се поклони пред Принс, а на сцената до него застана FKA Twigs, която се включи с истински скандални танци.

СПИСЪК С ПОБЕДИТЕЛИТЕ

Запис на годината

Bad Guy – Били Айлиш

Албум на годината

When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Били Айлиш

Песен на годината

Bad Guy – Били Айлиш О'Конъл и Финиъс О'Конъл

Дебют на годината

Били Айлиш

Най-добро поп солово изпълнение

Truth Hurts - Лизо

Най-добро поп дуетно/групово изпълнение

Old Town Road - Lil Nas X и Били Рей Сайръс

Най-добър традиционен поп албум

Look Now – Елвис Костело и The Imposters

Най-добър поп албум

When We All Fall Asleep, Where Do We Go? - Били Айлиш

Най-добър денс запис

Got To Keep On - The Chemical Brothers

Най-добър денс/електронен албум

No Geography - The Chemical Brothers

Най-добро рок изпълнение

This Land – Гари Кларк Джуниър

Най-добро метъл изпълнение

7EMPEST - Tool

Най-добра рок песен

This Land - Гари Кларк Джуниър, автор - Гари Кларк Джуниър

Най-добър рок албум

Social Cues - Cage The Elephant

Най-добър албум с алтернативна музика

Father of the Bride - Vampire Weekend

Най-добро R&B изпълнение

Come Home - Anderson .Paak feat. André 3000

Най-добро традиционно R&B изпълнение

Jerome - Lizzo

Най-добра R&B песен

Say So - PJ Morton feat. JoJo, автор - PJ Morton

Най-добър съвременен ърбън албум

Cuz I Love You (Deluxe) - Лизо

Най-добър R&B албум

Ventura - Anderson .Paak

Най-добро рап изпълнение

Racks In The Middle - Nipsey Hussle feat. Роди Рич & Hit-Boy

Най-добра рап песен

A Lot –21 Savage feat. J. Cole, автори - Джърмейн Коул, Дакъри Наш, 21 Savage и Антъни Уайт

Най-добър рап албум

Igor - Tyler, The Creator

Най-добро кънтри солово изпълнение

Ride Me Back Home – Уили Нелсън

Най-добро кънтри дуетно/групово изпълнение

Speechless - Dan + Shay

Най-добра кънтри песен

Bring My Flowers Now – Таня Тъкър, автори – Бранди Карлайл, Фил Хенсерот, Тим Хенсерот и Таня Тъкър

Най-добър кънтри албум

While I'm Livin' – Таня Тъкър

Най-добър уърлд мюзик албум

Celia – Анджбелика Киджо

Най-добър саундтрак за филм

 

Източник: Monitor

Снимка: АП

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !