Стоичков - мъжки дядо: Фото на деня

Легендата на българския футбол Христо Стоичков ще става...

Кралски коне избягаха, хукнаха през...

Кралски коне избягаха, хукнаха през Лондон: Фото на деня

Джералдин Чаплин идва у нас с Босият император

отпечатай новината

30.01.2020 16:18 | Видян 1481 пъти

Джералдин Чаплин идва у нас с Босият император

Най-голямата дъщеря на Чарли Чаплин от последната му съпруга Уна О'Нийл – Джералдин Чаплин, ще се поклони пред българската публика. Повод за това ще даде родната премиера на филма „Босият император“, която ще се състои на 20 март в зала 1 на НДК в рамките на София Филм Фест.

Заглавието е продължение на „Белгийският крал“, където с участие се разписа Нина Николина и е българска копродукция. Самата Чаплин е дългогодишен приятел на родното кино. Още през 2011 г. тя премина по червения килим на феста в Москва с кецове. Причината за това решение на Джералдин, която по това време оглавяваше журито, бе отказът на ръководството на форума да се даде специална награда на Валери Йорданов и Иван Владимиров „Кецове“. В „Босият император“ - подобно на легендарния си баща във „Великият диктатор“, Чаплин изпълнява две роли – на симпатичната и ранима лейди Лиз и зловещата и авторитарна Илзе фон Щрохайм.

Официалното откриване на София Филм Фест ще се състои на 12 март с прожекция на родното заглавие „Петя на моята Петя“ (реж. Александър Косев). Българското кино ще бъде във фокус на кинофорума тази година, като ще бъдат представени 22 игрални продукции, с което СФФ почти изравнява личния си рекорд от преди две години. Цели 8 филма ще направят софийски премиери на форума. Това са „Петя на моята Петя“, „Сестра“, „Бащата“, „Пътуващо кино“, „Не влизайте в пререкание с персонала на банята“, „Пепел върху слънцето“, „Дани. Легенда. Бог“ и едно все още необявено заглавие. С фокуса си върху българското кино, организаторите искат да направят преглед на изминалото десетилетие – нещо, което се случи и през 2010 г.

"Тази декада бе много по-успешна за нашето кино", категоричен е Стефан Китанов, шеф на фестивала.

Два родни филма ще се състезават и в международния конкурс на СФФ - „Сестра“ и „18% сиво“. „Бащата“ ще премери сили в балканския конкурс, а „Пасажери“ ще участва в международния конкурс на форума за документално кино.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !