Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Властта на война с bTV

отпечатай новината

11.02.2020 17:31 | Видян 1671 пъти

Властта на война с bTV

„Нима смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани?“, запита в ефира на БНТ зам.-шефът на НС и лидер на НФСБ, Валери Симеонов. Отговорът му е реакция на въпрос дали не се опасява, че следващото име на санкциониран след съдия Андон Миталов ще е на политик.  "Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков", обяви той в коментар за думите на американския посланик у нас Херо Мустафа, че САЩ скоро ще обявят имена на още санкционирани за корупция българи. bTV Media Group веднага му отвърна, че може да го съди за клевета, а Петков също обяви, че ще се види в съда с бившия вицепремиер.

"В целия свят има корупция, въпросът е да има ефикасна борба срещу нея. Всичко може да излезе. Защо не очаквате, че може да излезе някой телевизионен водещ?”,  натърти бившият вицепремиер. Той обяви, че  причината да посочи имената на двамата водещи е разказът на шефа на Efbet Цветомир Найденов пред bTV. По думите му Найденов още през декември е говорил с Хекимян и Петков за това, че бил заплашван с убийство от Васил Божков, но телевизията тогава не излъчила нищо и той отишъл в прокуратурата.

Припомняме, че обвинения към bTV отправи самият Найденов по време на участие в блока. Голяма част от ефирното време бе заето с упрека му, че е занесъл в телевизията документи по сигнала срещу Божков, но това не било излъчено. Водещият тогава му обясни, че медиите не са пощенски кутии и не публикуват или излъчват непроверена информация. Найденов не отрече, че няма доказателства.

„Има закон, има НК. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва на съответните институции. Защо не са го направили? Естествено, че не са го направили”, каза още Симеонов. И допълни, че не е проверил дали някой от споменатите от него журналисти е подал сигнал. Но попитан дали знае със сигурност, че Хекимян и Петков не са подали сигнал, зам.-шефът на НС призна, че не е проверил, но знаел със сигурност  и заяви, че би пратил прокуратурата при тях.

"В национален ефир депутатът Симеонов направи безпочвени твърдения относно почтеността на директора на Новини, актуални предавания и спорт в bTV Петков и водещия на Тази сутрин Хекимян”,  посочва светкавичната реакция на bTV Media Group.
„Заставаме твърдо зад своите служители и ще подкрепим всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата", се казва в позиция на bTV, което на практика означава ответни мерки под формата на иск за клевета.
"Във връзка с това и с новите неверни и подвеждащи твърдения на бизнесмена Найденов относно работата на редакцията на bTV, бихме искали да напомним, че ролята на журналистиката е да разкрива истината след проверка и разследване на информация”, посочват от медията.

Самият Петков написа във Фейсбук профила си: "Документите, които Найденов учтиво ни предостави, са жалбите му до Прокуратурата. Те са надлежно заведени там поне две седмици преди той да започне да търси изява в bTV. Позор, господин зам.-председател на НС. Ще се видим в съда".

„Всяко очакване, че новините и актуалните предавания на bTV могат да служат за платформа на едностранни твърдения и изявления, е напълно неоснователно. Подобни изказвания са подвеждащи и рушат разбирането на аудиторията за същността на журналистиката и нейната роля в обществото", се казва още в позицията на bTV Media Group.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !