Джей Ло иска Меган Маркъл за шаферка

Дженифър Лопес е поканила Меган Маркъл и съпруга ѝ принц...

13-годишно дете от Сливен едва не...

13-годишно дете от Сливен едва не погълна парче дърво с...

Дишането влияе върху вземането на решения

отпечатай новината

15.02.2020 09:53 | Видян 353 пъти

Дишането влияе върху вземането на решения

Дишането влияе върху процеса на вземане на решения, съобщи "СайънсЕкс".

"Показваме, че волевото действие е свързано с вътрешното състояние на организма и по-специално с дишането и издишането, но не и с други физиологични дейности като сърдечния ритъм", каза Олаф Бланке от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария.

В основата му е потенциалът на готовност (ПГ) - сигнал за мозъчна активност, наблюдаван в кората на главния мозък, който се появява не само преди волево мускулно движение, но и преди човек да си даде сметка за намерението да се движи. ПГ е знакът за волево действие, той се появява постоянно при измерването на мозъчната дейност преди актове на свободната воля.

Изследването установява, че произходът на ПГ е свързан с дишането. Редовният цикъл на дишането е част от механизъм, който води до съзнателно вземане на решение и действия на свободната воля. Учените твърдят също, че по-често извършваме волево действие, докато издишваме.

Откритието може да се използва и за прогнозиране на потребителско поведение, както и за фина настройка на медицинска апаратура, която използва интерфейс, свързан с мозъка.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !