Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Връчиха наградите БРИТ

отпечатай новината

19.02.2020 15:52 | Видян 937 пъти

Връчиха наградите БРИТ

Въпреки че нито един изпълнител не взе видим превес при раздаването на тазгодишните статуетки на най-престижните британски награди за музика – БРИТ, шотландецът Луис Капалди все пак излезе начело с общо два приза от четири номинации.

Той си тръгна с отличията за „Дебют“ и „Песен на годината“ за Someone You Loved, която прекара седем седмици под №1 във Великобритания, след което оглави и американските класации, с което получи дори номинация за „Грами“.

Дебютът му Divinely Uninspired to a Hellish Extent, въпреки че беше най-добре продаваният за 2019-та година и спечели милиони фенове на Капалди в социалните мрежи, отстъпи в категория „Албум на годината“ пред проекта на рапъра от южен Лондон Дейв и неговия емоционален Psychodrama. Той стана и част от рап триумфа на официалната церемония по раздаването на статуетките във вторник вечер в O2 Arena в британската столица. Дейв сложи началото и на политически оцветените речи, като нарече премиера Борис Джонсън „расист“ и разкритикува отношението към Меган Маркъл. През септември Psychodrama спечели наградата „Най-добър албум“ и на наградите „Мъркюри“, като става едва вторият артист спечелил двата приза в един награден сезон след Arctic Monkeys през 2006 г.

Друг негов колега – Стормзи, допълни рап инвазията като прибави към признанията си награда БРИТ за „Певец на годината“. Признанието идва след една от най-силните му години, в която три пъти оглави чартовете на Острова, започна турне на 5 континента и беше хедлайнер на фестивала „Гластънбъри“.

Рапърът от Лос Анджелис Tylor, the Creator добави към „Грами“-то за „Най-добър рап албум“ и Брит за „Международен певец на годината“ като надви дори легендата Брус Спрингстийн. В речта си при приемането на приза той също не пропусна да отправи политическо послание, като напомни на бившия премиер на Великобритания Тереза Мей, че му е забранила да влиза на Острова за 5 години. Наказание, което изтече през 2019-а.

Този рап триумф идва 4 години след силните критики за „белите“ БРИТ награди от 2016-а. Академията, която раздава призовете се опитва да наложи и полово равновесие, но и тази година отнесе неодобрение, че дори в номинациите не е успяла. Така членовете й са избирали кои артисти да се борят в топ категориите между 86 мъже и едва 26 дами, а при албумите едва 36 са били на жени изпълнители от общо 198 предложения Мейбъл се оказва единствената представителка на нежния пол, която попадна в категориите за най-добра песен, група и дебют.

Липсата на дами беше и тема на вечерта, в която водещият на церемонията Джак Уайтхол отбеляза, че БРИТ са се провалили в разпознаването на успешните жени, а бандата Foals, която спечели приза за „Група на годината“ в една чисто мъжка категория, обявиха, че силно се надяват да видят повече жени артисти в тази секция следващата година.

Мейбъл не успя да пребори Луис Капалди за „Най-добра песен“, но в чисто женската категория за „Певица на годината“ триумфира. Без изненади, другата певица, която се качи на сцената за да приеме статуетка беше Били Айлиш, която беше отличена за „Международна певица на годината“ - приз, който прибави към петте си „Грами“-та.

Раздаването на статуетките беше разнообразено с живите изпълнения на победителите Капалди, Дейв, Мейбъл, Стормзи и Celeste („Изгряваща звезда“ – категория, която се обявява по-рано, а не на церемонията), плюс Хари Стайлс и Лизо. Големият подарък за публиката беше първото живо изпълнение на темата към 25-тия филм за Бонд - No Time To Die, с която се представи Били Айлиш.

 
СПИСЪК ПОБЕДИТЕЛИ

 Певец на годината – Стормзи

Певица на годината – Мейбъл

Песен на годината – Луис Капалди - Someone You Loved

Група на годината – Foals

Дебют на годината – Луис Капалди

Албум на годината - Дейв - Psychodrama

Международна певица на годината – Били Айлиш

Международен певец на годината – Tyler, the Creator

Изгряваща звезда - Celeste


Източник: Монитор

Снимки: Getty Images

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !