Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Екранизират бягството на Пелов и Колев от Софийския затвор

отпечатай новината

25.02.2020 12:44 | Видян 994 пъти

Екранизират бягството на Пелов и Колев от Софийския затвор

Бягството на рецидивистите Владимир Пелов и Радослав Колев от Централния софийски затвор, което се превърна в топ новина през 2018 г., ще оживее и на екрана. С тежката задача да пресъздаде историята в 30-минутен филм се е заел младият режисьор Димитрис Георгиев, който освен, че дирижира събитията пред и зад камерата, е и съсценарист на проекта заедно с Марий Росен.

„Още когато се случи самото бягство у нас се зароди този интерес към историята. Задълбочихме се и намерихме интересни факти, които послужиха като вдъхновение за филма. В него има 50% реални събития и 50% художествена измислица. В крайна сметка ние не познаваме тези двама субекта. Но всичко, което се знае за бягството им, го има във филма“, обясни пред „Монитор“ Георгиев.

Лентата му носи името „Бягство без теб“, а снимките към нея са се състояли още преди година както у нас, така и зад граница. „Екипът работи безвъзмездно за този филм. Нямаме финансиране от държавата, като потърсихме подкрепа от хората, които повярваха в историята“, добави още режисьорът. За създаването на филма си той разполага с едва 15 хиляди лева, а първата прожекция вече се е състояла в Лос Анджелис. Предстои представяне във Франция през април, а лятото очакваме премиера на филма и у нас.

Сюжетът на „Бягство без теб“ ще разкаже историята на двамата рецидивисти, видяна през призмата на единия от тях. „Това е затворникът, за когото нищо не се знае след бягството“, разказа ни Георгиев. В неговата роля е Стоян Дойчев, когото любителите на българското кино познават от „Възвишение“ и „В кръг“. „Филмът е много различен от това, в което са ме виждали зрителите досега. Самият герой е коренно противоположен на моето същество като актьор. В същото време сценарият беше страхотен и ни даде възможност да се потопим в историята и в самите образи“, коментира пред „Монитор“ и Дойчев. Той признава, че се е концентрирал предимно върху изучаването на диалозите при подготовката си за снимките на „Бягство без теб“. Освен това актьорът е изгледал и всички налични видеа, свързани със скандалното бягство на Пелов и Колев.

Другата главна роля е поверена на Димитър Иванов, а с участие се разписват още Борислав Чучков, Явор Вълканов, Петко Каменов и др. „За актьорите беше голямо предизвикателство, защото във филма няма музика и те трябваше сами да запълнят всяка тишина. Решихме, че те са достатъчно добри, самата история също е силна и провокативна, заради което няма нужда допълнително да подсилваме и с музика. По същата причина филмът е и черно-бял, това му придава необходимата условност“, обяснява Георгиев.

Участие в над 25 фестивала предстоят за „Бягство без теб“ през тази година. След като вече премина през най-големия форум за независимо кино в Лос Анджелис - Arpa International Film Festival, той ще се отправи към фестове още в Чили и Хамбург. Част от филмовите форуми пък дават квалификации за наградите „Оскар“ и за отличията на Европейската филмова академия, популярни и като европейски оскари. Очаква се продукцията да получи живот и онлайн, но това може да се случи най-рано догодина.

Източник: Monitor
Снимка: Фейсбук

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !