Започва фестивалът в Сан Ремо

Днес започва 71-ият фестивал на италианската песен...

Чуждестранна инвазия в MasterChef

Чужденци, влюбени в България, ще се опитат да си извоюват...

Фандъкова стана най-дълго управлявалият кмет на София в историята

отпечатай новината

10.03.2020 15:30 | Видян 415 пъти

Фандъкова стана най-дълго управлявалият кмет на София в историята

Йорданка Фандъкова, която вече е в историята като първата жена – кмет на София, подобрява на 11 март рекорда по-най-дълго управление на столичния град. Досега той е на Иван Иванов, дошъл на власт след 9-юнския преврат на Кимон Георгиев през 1934 г. и отстранен с 9-септемврийския преврат на същия този „превратен“ премиер и при Царя, и при соца. Инженерът влиза в кабинета на софийския кмет на 25 юни 1934 г. И излиза 10 години, 3 месеца и 15 дни по-късно.

Ако се гледа формално, точно на женския празник 8 март рекордът му щеше бъде изравнен, а на 9 март Фандъкова го задминаваше. Между месеците обаче има разлики в дължината и честността изисква да се регистрира точният брой дни по години, така че рекордът беше изравнен на 10 март. И на 11 март вече Фандъкова се записва в историята като най-дълго управлявалият кмет на София. Тя се закле на 23 ноември 2009 г.

По нейния път върви и Бойко Борисов, който при нов мандат – редовните избори за парламент се очакват през февруари – март догодина, ще надмине министър-председателския рекорд на Станко Тодоров (10 години без 21 дни). Напомняме, че генералът е втори във вечната ранглиста на България, след като преди седмици изпревари предшественика му Тодор Живков (1962-1971), на когото по ирония на съдбата сегашният премиер е бил бодигард.

Детайл, който историците отбелязват е, че Станко Тодоров е начело на Министерския съвет без прекъсване, докато Бойко Борисов доближава рекорда му с пауза от 3 служебни кабинета и 1 на Орешарски с общ срок почти 2 години.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !