Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Филмовият фестивал в Кан рискува 32 млн евро за провеждането си

отпечатай новината

14.03.2020 09:34 | Видян 1778 пъти

Филмовият фестивал в Кан рискува 32 млн евро за провеждането си

Филмовият фестивал в Кан, който тази година ще се проведе за 73-а поредна година, рискува да загуби до 32 милиона евро, в случай че френското правителство реши да го отмени във връзка със заразата с Covid-19. Това стана ясно, след като президентът на кинофорумът Пиер Лескюр обяви, че е подминал оферта на застраховател във връзка с разпространението на коронавируса.

„Получихме обаждане от тях преди десет дни и предложението им беше смешно. Според него, те ще ни компенсират с 2 милиона евро, в случай, че се стигне до отменяне при форсмажорни обстоятелства. А нашият бюджет стига до 32 милиона. Разбира се, подминахме офертата“, обясни Лескюр пред Le Figaro. По думите му, екипът зад феста в Кан е оптимистичен, че пикът на заразата ще е минал до края на месец март. Заради това и процесът по подбиране на филмите за конкурсната програма продължава да тече на пълни обороти. Заглавията, които ще се състезават за заветната „Златна палма“ тази година следва да бъдат обявени на 16 април. Самият фест пък по план трябва да се проведе между 12 и 23 май.

"Оптимисти сме, но не си и затваряме очите за проблемите пред нас. Ако заразата продължи да се разраства, ще отменим фестивала", подчертава президентът на форума. Според неговите изчисления, фестивалът е подготвен и за ситуация, в която няма да отчете приходи изобщо тази година. „Разчитаме на фонда от дарения, който ще може да компенсира загубите ни поне за едно издание“, уточнява той.

Традиционно в дните на своето провеждане фестивалът в Кан посреща общо около 40 000 любители на седмото изкуство, делегации от киноиндустриите в различни страни и т.н. В неделя френското правителство забрани провеждането на събития, на които се събират повече от 1000 души на едно място.

Кинофорумът се финансира, както от френските данъкоплатци и частни спонсори.

Източник: Monitor
Снимка: Shutterstock



автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !