Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Коронавирусът:гарантирано спиран от самолетните защити като в интензивно на супер болница

отпечатай новината

19.03.2020 14:57 | Видян 11921 пъти | Гласували 4

Коронавирусът:гарантирано спиран от самолетните защити като в интензивно на супер болница

Повечето от нас са ограничили пътуванията, особено със самолет, ала има и такива, които просто не могат да ги отлага. Затова е важно да се знае какви защитни мерки срещу короната и останалите вируси взеха добрите авиокомпании и за които трябва да питаме дали са предприети от онази, с която ние трябва да летим.

Мнозина се опасяват, че поради многото полети, които прави един самолет в Европа, че и междуконтинентални всеки ден, сме изложени на повишена опасност от заболяване от въздуха на борда, който дишаме, понеже идва от общ климатик, както и от нещата, до които се докосваме. Трябва да бъдете спокойни, защото мерки срещу COVID-19 са взети. Известен още като SARS-CoV-2, той е заболяване от типа на пневмонията, което от първия ден на признаването му в Китай на 31 декември миналата година накара авиокомпаниите да се противпоставят.

Първо, те имат опит. Новият вирус далеч не е първият или най-опасният, през който сме минали. Съвременните самолети вече се правят така, че да намаляват да невероятен минимум всяка възможност за заразяване. За това се разчита основно на така наречените HEPA въздушни филтри, които се правят по същата технология, по която се произвеждат и болничните. Тоест, поддържат максимална стерилност.

Въздухът влиза от предната горна част и се задвижва назад и надолу, поглъщан от панелите до седалките на прозорците. Затова понякога седящите там имат шанса, че твърде силно им вее и настръхват. Филтрите са така направени, че смесват свеж въздух отвън с онзи в салона, преди да бъде върнат обратно напред.

“HEPA спира 99.999%, т.е. на практика всички, дори най-мъничките вируси с размери като 0,01 микрометъра. Коронавирусът е от 0,08 до 0,16”, увериха тези дни от американската компания Delta Air Lines. Оказва се, че надморската височина също има възпиращ ефект за COVID-19, който вирее най-лесно на ниско. Колкото по-високо живее, да не говорим – да лети човек, толкова по-трудно е да му се предаде.

Заради него всички добри авиолинии предприеха и допълнителни дезинфекционни мерки:

- изхвърляне на всички използвани неща на борда
- основно се почистват след всеки полет повърхностните и кърпите за глава на седалките
- обогатени са с продукти хигиенните пакети за дългите полети, като някъде включват дори маски и ръкавици, препарати за ръце и допълнителни почистващи платнени кърпи

Стюардесите на повечето авиолинии също са оборудвани с повече от досегашните атрибути, за да може да няма никаква опасност при поднасянето на храна и напитки.

В повечето цивилизовани държави на екипажите и пасажерите са подготвени специални предписания от здравните власти на съответната държава, към която принадлежи авиокомпанията.

Въпреки че съвременните самолети се правят така, че всичко на борда да може да бъде третирано еднократно с максимален дезинфекционен ефект – независимо дали е направено от пластмаса, метал, плат или хартия, Emirates например прави основно почистване на 248 самолета, които има всеки ден с химикали. Така гарантирано убива и предпазва превантивно от 100% от вирусите пътниците, но също и от гъбички и всякакви други подобни. Химикалите са „еко-дружески”, както обяснява компанията, наричана още „суперсекси авиолинии”.

При поява на пътник със симптоми, изявили се по време на полет, добрите авиокомпании бързо се отцепва мястото около него на поне 2 м. Когато такъв самолет кацне, той минава специален преглед и прочистване. Това става и, когато се получи информация, че на даден полет е имало пасажер, който впоследствие е дал позитивен тест.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !