0 азерски газ у нас за 2 седмици, за...

След като собствената система на Булгартрансгаз, която...

Избори на Байрам през 2014 г. и ДПС...

Не друг, а президентът на ГЕРБ Росен Плевнелиев насрочи...

Моделът Корона и защо сме в добрата периферия

отпечатай новината

25.03.2020 09:30 | Видян 475 пъти

Моделът Корона и защо сме в добрата периферия

Италианските експерти очертават модела за развитие на Covid19, за който те изхождат от предишна епидемия с друг коронавирус – преди години, чийто епицентър, каквато е Ломбардия в момента, е бил в канадската провинция Онтарио и нейния финансов център Торонто. И, разбира се най-вече от китайския опит.

В тази координатна система те правят следните сравнения. Eвропа е като Китай по територия: 9,59 млн.кв.км КНР и 10,18 млн.кв.км Стария континент.

Една провинция на най-голямата азиатска държава беше епицентър на заразата и тя се разви с голяма сила и в съседните региони, някои от областите в същата страна останаха в периферията на вируса и отбелязаха не така голям брой заразени и смъртни случаи.

Провинция Хубей поразително прилича по брой население на Италия: 58,5 срещу 60,48 млн. души

При не така различна по големина територия 185,9 млн.кв.км. за провинцията срещу 301,34 кв.км на Ботуша.Но площта на континентална Италия е сходна с китайския регион, ако се махнат множеството острови – 78. Само Сицилия и Сардиния имат територия, колкото повече от половин България, а има ощедесетки и десетки други.

Епицентърът Ухан по своето население от 11,08 млн.души – 9 млн. града и останалите в предградията, поразително съвпада с европейския и италианския епицентър на коронавируса Ломбардия – 10,06 млн. И в двете огнища се съсредоточава повече от половината от броя на заразени и от леталните случаи в целите им страни, а заедно със съседните региони формират до ¾ от националните.

Приликите наистина са поразителни. Така е изработен моделът, по който се работи. Той се базира на тях и показва, че кризата е най-осезаема в епицентровете и намалява по интензивност и бройки на заразени и летални изходи в периферията.

В Европа най-засегнати, наред с епицентъра, са най-близките страни до Италия като съседите й Франция и Австрия, Германия, която я зарази и Испания, с която има супер активно общуване, също както в Китай бяха съседните на Хубей провинции, нашата страна, за радост попада именно в нея.

Разбира се, и китайските, и италианските лекари, които работят точно по този модел, подчертават, че освен географските измерения има и още едно много важно нещо, което определя особено смъртността и то е организацията на здравната система. Именно лошото й качество е основна причина за високата, макар и намаляваща през последните дни смъртност в Италия спрямо Китай.

Ето и пример, от който да се разбере всичко и най-вече колко е важно да се инвестира, а да не се краде от здравеопазването:

Епицентър Хубей (58,5 млн.) – 3160 починали

Периферия Пекин (21,5 млн.) – 8 починали

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !