Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Минимални заплати за артистите от независимия сектор

отпечатай новината

07.04.2020 15:42 | Видян 1197 пъти

Минимални заплати за артистите от независимия сектор

Да получават минимални заплати, като се поемат и осигуровките – такъв план за спасение ще предложат от Министерство на културата за артистите, работещи в независимия сектор у нас. Боил Банов ще проведе среща с останалите културни министри в Европейския съюз в сряда, като по думите му, ще се търси сходство в предприетите мерки.

„В Европа проблемът с независимия сектор е дори по-голям, защото ако тук преобладава културната дейност на държавна издръжка, там е обратното“, коментира министърът пред БНТ. Той подчерта, че културният сектор е сред най-засегнатите от кризата, тъй като именно той първи е затворил врати дори преди обявяването на извънредното положение.

Културните институти, които са на държавна издръжка, също ще бъдат подпомогнати. Работещите в тях ще получават заплатите си от културното министерство, независимо от това каква дейност осъществява въпросният институт. Предложението е мярката да продължи и месеци след овладяването на пандемията. Причината за това е фактът, че те зависят пряко от посещението на мероприятията. „Ще мине време преди хората да започнат да се събират по 500 или повече души за концерт, например“, уточни Банов. Той бе категоричен, че артистите няма да излизат в неплатен отпуск, а във времето на пандемията могат да работят по нови проекти. Мерките следва да бъдат гласувани утре на Министерски съвет.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !