Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Банов: Ще бъде направен регистър на свободните артисти

отпечатай новината

13.04.2020 11:53 | Видян 1238 пъти

Банов: Ще бъде направен регистър на свободните артисти

Ако извънредното положение бъде удължено, ще бъдат удължени и мерките, които се взимат, съобщи в предаването "Денят започва с култура" по БНТ министър Боил Банов. Предстои да бъде направен регистър на свободните артисти у нас, също така се планира поставяне на термокамери в културните институти, добави той.

"Ако се удължи извънредното положение, ще удължим и мерките, ще въведем и нови. Мерките не са само по отношение на ограничаване на социалните контакти, мерките в цялата страна и в икономиката, и в частност в сектор култура, са в крайна сметка и животоспасяващи, и позитивни, които дават възможност за растеж и развитие", коментира Боил Банов.

Той посочи, че за него като министър и човека на изкуството, най-трудните решения са били тези за затварянето на културните институти. "Макар и много логични, те са крайно неприсъщи", добави Банов.

Беше обявена подкрепа за независимите артисти - три минимални работни заплати, заедно и осигуровките. При тях се има предвид два месеца извънредно положение и 1 месец след това. При тях ще се стартират много програми и проекти. Сериозно ще се увеличат парите за създаване на нов продукт и за разпространение на вече създадени такива. Ще бъде удължен срокът на проектите, ще се променят и условията в частта административни разходи, които до сега са били 10 процента. Сега това перо ще се качи поне на 25 процента. Всички заети ще могат да имат заплата през проекта.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца извънредно положение плюс още до шест месеца.

Боил Банов обясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползват от мярката 1 500 лева на месец безлихвен заем.

Очаква се да бъде направен регистър на свободните артисти у нас, обяви още министър Банов и уточни, че у нас 25 процента от артистите са свободни.

"Ние поемаме мерки в целия сектор и то дългосрочни, които да дават възможност за развитие. Ние, че ще излезем по-бедни от тази криза, но и ще излезем с доста позитиви и с доста перспективи за развитие", посочи Банов.

Министърът обясни, че се разработва поставянето на термокамери в културните институти у нас. Целта е зрителят да бъде спокоен.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !