Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Пренареждане и прочистване на библиотеката, когато хартията е 4 ст./кг: какво правим с времето

отпечатай новината

19.04.2020 09:00 | Видян 1205 пъти

Пренареждане и прочистване на библиотеката, когато хартията е 4 ст./кг: какво правим с времето

Чудесна идея за уплътняване на времето в карантина е подреждането и дори прочистването на библиотеката. В много български домове все още те са наричани, все едно е синоним – „секции”, и са подредени по соцманиера, при който златистите мотиви на томчетата от колекцията Световна класика се подреждаха в центъра на тази интериорна композиция. И веднага качваха категорията на домакина сред съседите му, но и създаваха впечатление за еснафски подход в очите на интелектуалците, наричани в онази епоха „интелигенция”.

Минимализмът от края на 90-те години и началото на новия век преподреди немалко български домове и централното място на библиотеката и книгите в хола и в жизненото пространство изобщо бе променено. Лавиците оредяха, „зависяха”, книгите вече съществуват като баланс на възловата позиция на все по-големия телевизионен екран.

Със сигурност няма нужда от прочистване премиерският кабинет, където на лавиците, вместо книги, са подредени снимки на „три папи” и някои други лица.

В домовете, където обаче книгите са в повече, се налага да пренаредим и дори да прочистим томовете. Най-добрият начин е да пресеете онова, което тепърва предстои да прочетете и което обичате да препрочитате, а встрани да поставите онова, към което няма да се върнете или дори няма да погледнете – всеки има по няколко книги, подарени от приятели, които са се чудили „какво да поднесат на човек, който всичко си има”. В което няма нищо лошо. В карантина можете да отнесете всичко на най-големите почитатели на книгите – възрастните родственици. Те ще бъдат повече от щастливи, вместо с брифинги, Цветанка Ризова и онзи с непроизносимото име вечер, когото без друго не се гледа, да си убият времето с роман, поезия или историческо четиво. Даже все едно какво. Психологически за тях ще бъде връщане в едно време, когато са се чувствали на място.

Ако пък нямате на кого, оставете в един кашон въпросните книги и изчакайте акциите Стара хартия за нова книга, при които предавате архивните томчета и насреща вземате нови четива.

Откажете се от бизнес идеята в такива случаи – да върнем на вторични суровини ненужните печатни произведения. Повечето пунктове в момента не работят, пък и там средата никак не е здравословна от гледна точка на респираторните инфекции, дори да намерите някой отворен. Липсата им на активност не е само заради карантината. Цената на хартията, предавана по този начин, се срина до невероятните само 4 стотинки на килограм. Така, върнал половин библиотека, трудно ще съберете дори лев от „сделката”.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !