Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Ново издание от Милениум за 100 г. от рождението на Валери Петров

отпечатай новината

22.04.2020 15:07 | Видян 640 пъти

Ново издание от Милениум за 100 г. от рождението на Валери Петров

На пазара с логото на издателство „Милениум” вече е заглавието „Събрано”, посветено на 100-годишнината от раждането на големия ни поет и писател Валери Петров.

Между страниците на изящния том е публикувано всичко, излязло изпод перото на Валери Петров от младежките му години до новия век - както широко известните, незабравими стихове и поеми, така и емблематичните му пиеси, а също и рядко издаваните песни, съчинени през годините за различни театрални и филмови произведения, както и финални думи от друг съвременен класик – Недялко Йорданов, който възкликва за поезията на Петров: „Какво богатство на рими, на образи, каква звучност, как българският език засиява в неговите стихотворения с целия си блясък…”.

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година. Той е даровит и продуктивен поет, сценарист, драматург, преводач, сценарист, академик на БАН, вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга и носител на множество призове, сред които родното признание „Христо Г. Данов“, награда за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 г. – за принос към българската култура и разбирателството между нациите и много други. Отива си от този свят на 27 август 2014 година, но неговите изящни произведения продължават да вълнуват млади и стари.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !