И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Аскеерите – нулева година или церемония на 24 май?

отпечатай новината

29.04.2020 12:07 | Видян 771 пъти

Аскеерите – нулева година или церемония на 24 май?

Тази година се очертава да не е като другите по всички линии на живота, включително и по отношение на театралния. Затова от Фондация „Академия Аскеер“ обмислят не само План Б за присъждането на едноименните номинации и награди, но цели няколко алтернативни варианта.

По традициия номинациите за отличията, създадени преди 30 години от екипа на театър „Българска армия“, се обявяват дни след раздаването на призовете „Икар“ на Съюза на артистите, но поради извънредното положение, свързано с мерките за ограничаване на пандемията от коронавирус, тази церемония също не се случи на традиционната си дата 27 март.

От нулева година за наградите „Аскеер“ до връчването им, както е обичайно, на празника на писмеността и културата 24 май, но на виртуална церемония – това са едва две от възможностите, които екипът на организаторите обсъжда, научи „Монитор“ от председателя на фондация „А`Аскеер“, актьора от ТБА Владислав Виолинов. Обикновено за излъчване на номинациите на членовете на журито се налага да изгледат над 100 спектакъла – на софийски театри и извънстолични. Сега, преди рестрикциите да спрат масовите публични събития, те са успели да „отметнат“ около 70. „Седемдесет не са малко, обаче далеч не са всички. Но от постановките на театри от цяла България, имали и софийска премиера, каквото е изискването по регламента на фондацията, мисля, че сме пропуснали само един театър, защото бяхме на турне в провинцията по същото време. От всички останали сме гледали дори повече от едно заглавие“, подчерта Виолинов, обяснявайки, че не е невъзможно да се определят номинациите и носителите на статуетките и с наблюдаваното дотук. Още повече че дори в един момент сезонът да се възобнови, може би няма да се изкарват нови спектакли.

Друг обсъждан вариант е удължаването на срока за номиниране и провеждане на церемонията на 1 ноември – Деня на народните будители. „През ноември театърът ни има 70-годишнина, а „Аскеер“ закръглява 30 и двете събития може да се съчетаят“, коментира ръководителят на фондацията. Мисли се и просто за обявяване на тазгодишните номинации и награди или само награди без каквато и да било церемония, или честване само на почетния „Аскеер“ за цялостно творчество. Ако извънредното положение се отмени на 13 май, все още няма да е късно да се организира и истинско шоу за връчване на статуетките, но то ще е без публика, а ще се предава онлайн, предположи Владислав Виолинов. Ала равни възможности има и да бъде обявена нулева година за Аскеерите и съчетаването на 2 церемонии догодина, като се оценява театралната продукция на двата минали сезона. „Наистина, вариантите са твърде много, но неизвестните са повече от тях, затова в момента не можем да кажем към кой от тях клоним. Предстоят разговори в управителния съвет на фондацията и с ръководството на театър „Българска армия“, защото двете институции сме неразривно свързани в решенията си“, обобщи Виолинов. И според него, и според мениджърския екип на трупата, за окончателно насрочване или отлагане на събитието трябва да се изчака ключвата дата 13 май, за да се види ясно при какви конкретни условия театрите ще възобновят дейността си.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !