Южноафриканската актриса Чарлийз Терон съобщи, че повече от 50 знаменитости - от колежката ѝ Рийз Уидърспун до футболиската Меган Рапиноу, са се присъединили към кампанията ѝ срещу домашното насилие в условията на изолация заради новия коронавирус, съобщи фондация "Thomson Reuters".

Инициативата #Заедно за нея беше лансирана от Чарлийз Терон в рамките на проекта ѝ за Африка съвместно с хуманитарната организация за борба с бедността и глада CARE и Фондацията на развлекателната индустрия. Те заделиха 500 000 щатски долара за защитени жилища за жертви на домашно насилие в САЩ и РЮА, предава Dir.bg.

"Всяка трета жена става жертва на насилие заради пола си през живота си; миналата година това се е случило с 243 милиона жени и момичета. Хуманитарни кризи като Ковид-19 само влошават нещата", написа Чарлийз Терон в Туитър.

"Горда съм, че тези изключителни и влиятелни жени чуха призива ми и се обединяват в едно".

Средства за инициативата в помощ на жертвите на насилие дариха повече от 50 знаменитости от света на киното, спорта, модата, бизнеса. Към Чарлийз Терон се присъединиха актрисите Мишел Уилямс, Салма Хайек, Лора Лини, Вайола Дейвис, манекенката Иман, дизайнерката Стела Маккартни. Те ще достигнат до жени от повече от 100 държави.

"Аз съм изпитала домашно насилие като дете. Това е последното останало приемливо насилиел Много е важно на оцелелите да бъдат предоставени средства, за да могат да се измъкнат и да получат емоционална подкрепа, за да знаят, че са значими", заяви Вайола Дейвис. 

Случаите на домашно насилие в условията на карантината се увеличиха. Обажданията на горещите линии в Европа нараснаха с 60 процента.

Чарлийз Терон е активистка в борбата с домашното насилие от 2008 г., когато стана пратеник за мир на ООН, предава БТА. Самата тя е свидетел на домашно насилие като дете. Когато е на 15 години майка й застрелва баща й, който е алкохолик и ги заплашва.