САС отложи гледането на мярката на...

Болен адвокат отложи мярката на задържания за смъртта на...

Кейти Пери иска Анистън за кръстница...

Попзвездата Кейти Пери е избрала звездата от...

Яхнаджиев с цветен пърформанс

отпечатай новината

21.05.2020 09:42 | Видян 197 пъти

Яхнаджиев с цветен пърформанс

Изкуството не търпи да бъде в социална изолация. Това послание изрисува на столичани авангардният художник, който е сред най-популярните и търсени съвременни български творци - Иван Яхнаджиев.

София може да бъде по-цветна и приветлива дори по време на пандемия и дори в социална изолация можем да дарим красота и усмивки на хората около нас. Такова е внушението, когато се разхождаш между сивите и неподдържани сгради в старата градска част и изведнъж видиш платно на Яхнаджиев, изрисувано на портата на сграда от началото на миналия век.

Авангардната експанзия е вдъхновена от творчеството друг голям художник – Златю Бояджиев. Цена, неговата внучка, дори позира с неизвестно платно на дядо си по време на официалното откриване на нестандартното творение преди дни.

"Вдъхнових се от колорита на Златю Бояджиев и затова Цена донесе тази непоказвана картина", бяха думите на Яхнаджиев.

"Когато минавам от тук, това е нещото, което ме зарежда за месеци напред. Комплименти към хората, които имат честта да прекрачват този праг", отговори на свой ред Цена Бояджиева.

Малко известен факт е, че това е входната врата на сградата, в която от години живее художникът. Негов съсед е проф. Огнян Герджиков, който също изрази благодарността си и подчерта, че това съвсем не е единственото произведение. Художникът има скрити проекти и в двора на старата къща.

Конкретно тази врата е рисувана и друг път от Яхнаджиев, но посланието, което отправя с обновеното си градско „платно“ вече има друг контекст.

Иван Яхнаджиев беше посрещнат от съкооператорите си на импровизирано градинско парти с по чаша вино, с което символично беше отпразнуван и краят на извънредното положение. Специален гост на импровизирания коктейл беше и певицата Кристина Димитрова.

Източник: Dariknews.bg

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !