Дуа Липа снима в Олимпийския басейн в...

Дуа Липа пусна музикалния си видеоклип към най-новия си...

Средна класа е когато...

Средна класа - когато банката ви отказва кредит, поради...

В разделен от Белгия и Холандия град, половината заведения са затворени

отпечатай новината

03.06.2020 12:03 | Видян 1212 пъти

 В разделен от Белгия и Холандия град, половината заведения са затворени

Баарле е един от най-чудноватите градове в ЕС, защото не просто през улиците и градините, но дори през някои от къщите, магазините и ресторантите му минава границата между Белгия и Холандия, уточнена едва през 1995 г. Затворена за част от карантината, макар през последните 25 години винаги да е била смятана само за въображаема. Което е наложило спирането и на градския транспорт, който винаги е свързвал единния, макар административно разделен 9-хиляден град с включени към него околни селца.

Той е уникален може би и в света, защото хем е 1 населено място, хем има двама кметове с два градски съвета, избирани по различно време и с различен мандат. Има също две полицейски управления под два национални флага, герба и корони. 2-те черкви са части от 2 различни национални черкви. Двете пощи са към различни национални съобщителни системи. Двете данъчни събират различни видове налози и такси при различни ставки.

Към коя националност принадлежат имотите и хората се определя според изгледа от прозорците им. Така в някои къщи едни се водят белгийци, а други холандци, особено при отделни входове – преден и заден.

Най-страшното разделение, което коментират в момента гражданите на Баарле обаче е фактът, че тази седмица ресторантите в холандската част, както и всички магазини, са отворени, при това при отпаднали абсолютно всички маски и мерки, докато в белгийската част остават затворени. Тълпите от туристи остават само на едната територия. А предприемчивите собственици на кръчми използват разрешението на местните власти да поставят повече маси отвън, за да ги опнат буквално на граничната бразда и да привлекат „комшиите”.

„Това е несправедливо, аз трябва да си пия кафето на терасата, а в заведението на нашата улица, на 100 м, понеже е в Нидерландия, хората се радват на слънцето и напитките”, коментира гражданин, живеещ в непосредствена близост до „браздата”.
Дама от белгийската страна, която отново може да пазарува в любимата си пекарна, попадаща в Нидерландия, което прави, откакто се помни, пък се радва, че от 1 юни търговските обекти поне в едната половина на градчето са отворени, защото 2 и половина месеца не е могла да стигне до тях.  

Виж снимки ТУК!

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !