Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Бг сладолед е №8 в света

отпечатай новината

29.06.2020 10:12 | Видян 1426 пъти

Бг сладолед е №8 в света

Софийски сладолед е класиран 8-и в света в ранглистата на tripelle.com. Озаглавена Best icecream locations in the world тя почита с призова позиция Gelato&Latte в квартал Изток, което има и филиал на ул. Сан Стефано срещу БНТ. Писали сме за бранда още с идването му на мода. Защо, освен сладоледа, и млякото е в неговото име?

Защото то е от Органична ферма Розино, биосертифицирана, с хуманно отглеждане на животните. Млякото, добито по натурален, а не по индустриален начин с ток, стрес и пораждане на токсини от това, после се обработва в специална собствена мандра. И така вкусът е точно, какъвто трябва.

Класацията е пълна с изненади. Само ще кажем, че чак на 20-о място е виенската класика Zanoni&Zanoni. Изобщо, името на италианския сладолед отива на кино.

Номер едно в света е Vaffelbageriet в Копенхаген, разположен в градините на прочутия увеселителен парк Тиволи в самото сърце на датската столица. В класацията на National Geographic мястото е девето на планетата. То прави най-добрия от най-модния сладолед от миналата година насам – солен карамел, има и други солени вкусове.

Защо Дания печели? Защото има най-доброто мляко в Европа и света, национална гордост, заедно с хляба и бисквитите.
Много масирано присъствие в класацията има американският сладолед. На втора позиция в света е поставен Jeni’s Splendid Ice Creams в Калъмбъс.  Място с двусмисленото име Big Gay Ice Cream в Ню Йорк е на трето място. Освен сладоледите на големия гей или яката веселия, знакови са млечните шейкове на сладкарницата, сред които и чаен. Американците са окупирали също №5 и №7 в ранглистата.

Четвъртата позиция в световната класация е за Gelato Messina, но въпреки сицилианското име става въпрос за сладоледчийница в Дарлингхърст, Австралия.  

Veganista Ice Cream във Виена брани името на най-добрия град за живеене като едно от топ местата за сладолед в Европа. Всичко, както личи по името, се прави по вегански рецепти. Тоест, прави се на растителна основа. Не се използват допълнителни овкусители и консерванти за 18-те вида сладолед, които се предлагат. Сладолед с босилек, от пекан, както и сандвич между две бисквити са сред най-търсените типове.

„Една от забравените сладоледени дестинации на Европа Gelato & Latte Este е наистина горещо място. Вкусовете са направени от висококачественото мляко на пасли трева крави, другите продукти като ядки и меки плодове са от местни ферми. Сладоледът се сервира в прясно изпечени конуси и се слага топинг, направен на място”, пишат съставителите на класацията. Илюстрират със снимка на хващащите окото въгленово черни фунийки, които всеки посетител вижда в софийското заведение.

И продължават, като отличават някои специални вкусове: Джандуя, Солен карамел, Черен шоколад, Пистакио (19' добавя Горска боровинка, Женско биле и черен сусам). „Това е едно от местата, които задължително ще искате да видите, когато сте в София, България. Отправете се към най-добрата сладоледчийница в страната, за да си отговорите на въпроса къде е най-хубавият сладолед около мен”.

Чак на девето място, след нас, е класиран първият представител на Италия в ранглистата. И той не е от Венеция, Неапол или Торино, които спорят коя е столицата на сладоледа на Ботуша.  Perchè no! – Защо не!, е във Флоренция. Заведението отваря през 1939 г. и оттогава – досега всичко се прави по един и същи занаятчийски традиционен начин. Ginger, Curry с манго и праскови, Sacher cake, Green Tea са сред хитовите вкусове. Това е gelato!

Gelateria Da Vinci в Брюж, Белгия, влиза в десетката заради уникалното разнообразие от 150 вкуса, които предлага в гастростолицата на страната.

Mocha, Mojito, Nociola, Maracuja, After Eight, Stracciatella са фаворитите на авторите на класацията.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !