Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Голямата любов на Слави се провалила...

Голямата любов на Слави Трифонов – красивата Магдалена...

Най-голямата държавна субсидия за кино отива при Милко Лазаров и Командарев

отпечатай новината

01.07.2020 16:41 | Видян 1126 пъти

Най-голямата държавна субсидия за кино отива при Милко Лазаров и Командарев

Новите филмови проекти на най-успешните напоследък на международната арена български кинорежисьори – Милко Лазаров и Стефан Командарев, ще получат най-солидно държавно финансиране от първата за годината конкурсна сесия на Националния филмов център за игрално кино.

Създателят на „Ага“ и нов председател на Съюза на българските филмови дейци Милко Лазаров печели с 664 точки едната субсидия в категория игрални филми с производствен бюджет над 600 000 лв. с проекта за следващата си лента – „Стадото“, става ясно от документите, качени в сайта на НФЦ.

Другата високобюджетна продукция, която НФЦ ще субсидира, е „Ало“ на автора на „Посоки“ и „В кръг“ Стефан Командарев, който е получил 644 т. За тази категория филми НФЦ отпуска 1 877 000 лв. от определения общ размер за разпределяне на първата редовна конкурсна сесия, който възлиза на 3 877 000 лв. Продуценти на двете заглавия са съответно „Ред Карпет“ на Веселка Кирякова и „Арго филм“.

В категорията игрални филми с производствен бюджет до 600 000 лв., където ще бъдат разпределени средства в размер на 1 260 000 лв. от общия размер на субсидията, определени за финансиране са „Черни пари за бели нощи“ на творческия тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов (автори на окичеуните с множество международни отличия „Урок“, „Слава“ и „Бащата“) с продуцент „Абраксас Филм“ (655 т.), „Диви ягоди“ на Татяна Пандурска с продуцент „Панди“ (618 т.) и „Притури се планината“ на носителя на награда „Златен леопард“ от кинофеста в Локарно Илиян Метев и „Шакона филмс“ (604 т.)

За късометражни игрални филми ще бъдат разпределени средства в размер на 150 000 лв. общо между спечелилите финансиране „2 х 2“ на Андрей Паунов, „Кръв от къртица“ на Милена Андонова по едноименния популарен разказ на писателката Здравка Евтимова и „Любов“ на Григор Лефтеров. За игрални дебюти са определени 420 000 лв., но само един проект стига до субсидиране на тази сесия: „Добри родители“ на Кръстю Георгиев – име, зад което от гилдията разпознават шоумена Къци Вапцаров.

В категорията идеи за развитие на сценарий и подготовка на проект за игрален филм, където ще бъдат разделени 180 000 лв. от общия бюджет, са одобрени за финансиране 9 заглавия. В Топ 3 са сценарият на Ирена Иванова и Костадин Бонев „Остайница“ по дебютния роман на младата дама, „5 пъти, в които баща ми си забравиш чантата“ със сценарист Драгомир Шолев и „Дъщерята на генерала“ на Милена Фучеджиева. Следват „Асансьорът“ на Милена Димова и Александър Спасов с продуценти „Братя Чучкови“, „Един месец“ на Майя Виткова-Косев, „Животът, който нямахме“ на Теодора Маркова и екип, „Инвалид“ на Калин Терзийски, „Жени извън употреба“ на Нели Димитрова и накрая – „Без крила“ на Ники Илиев и Башар Рахал.

Проект на Ники Илиев за пръв път се класира за държавно подпомагане.

Сред некласиралите се на тази сесия пълнометражни игрални филми, претендиращи за бюджет над 600 000 лв., също има интересни имена. Няма да получат средства от НФЦ 16 филма, сред които „Гамбит“ на Костадин Бонев, „Юдит“ на корифея Георги Дюлгеров, „Ноар“ на Иля Велчев, „Една и съща нощ“ на Костадин Бонев по книгата на Христо Карастоянов за Гео Милев, „Кастинг“ на Илия Костов, „Харамийско ехо“ на Серегй Комитски, „Светове“ по романа на Владимир Зарев, който е и сценарист на филма с режисьор Георги Костов, „Измамни чувства“ на Киран Коларов и др.

Девет филма с бюджет до 600 000 са отхвърлени, сред които „За теб“ на Димитър Коцев-Шошо, „Случаят Дора“ на театралния режисьор Григор Антонов по идея на Милко Лазаров, „Чалга“ на Мариан Вълев (Куката от сериала „Под прикритие“), „Шахбокс“ на актрисата Касиел Ноа Ашер. Сред неодобрените за финансиране проекти за развитие на сценарий е и „Под прикритие“ – филмът, игрална версия по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов.

До дни ще станат известни и резултатите от конкурсната сесия за финансиране от държавата на международни копродукции с българско участие, казаха за „Монитор“ от НФЦ.

Източник: Monitor




автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !