Снимки на дъщерята на Елизабет II,...

На 15 август единствената дъщеря на Елизабет II ще...

Вдовицата на Шарлопов сияе на морето

Вдовицата Боряна Шарлопова буквално пращи от сексапил....

Макиавели отвъд лицемерието

отпечатай новината

16.07.2020 15:44 | Видян 166 пъти

Макиавели отвъд лицемерието

„Макиавели отвъд лицемерието” – деветнайсетия том от популярната поредица „Философия за всеки” вече е на книжния пазар. Заглавието е дело на авторката София Петрова и се разпространява с логото на престижното издателство „Милениум”. Определян от едни като „най-великият теоретик на обществената мисъл“, а от други – като „бащата на двуличието в политиката“, Николо Макиавели е безспорно сред най-дискутираните философи вече повече от пет века.

Роден във Флоренция през 1469 г, той получава отлично за времето си образование, което му осигурява завидни постове в държавното управление – дипломат, военен стратег и политически съветник. Непреходната му слава обаче идва с идейно-политическите му трактати, които разкриват такова дълбоко познаване на държавните механизми, че схващанията му се разглеждат като отделна политическа идеология, наричана „макиавелизъм“.

Различното тълкуване на схващанията му предопределя респективно апологетиката или низвергването на философа през различните столетия. Макиавели открито говори за слабостите на човешката природа и за значението на земните интереси при вземането на управленски решения, а това прави тезите му актуални и днес в далеч по-голяма степен, отколкото са били през визираната епоха.

В книгата ще намерите подробни биографични бележки за личността на Николо Макиавели, представяне на основните произведения и идеи на философа, речник на най-често използваните от него понятия, с които да проникнете по-надълбоко в схващанията му за властта и политиката и традиционните за поредицата интригуващи цитати.
 

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !