Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Мариан Бачев, или изкуството да бъдеш Чарли Чаплин

отпечатай новината

17.08.2020 13:41 | Видян 1681 пъти

 Мариан Бачев, или изкуството да бъдеш Чарли Чаплин

Да бъдеш Чарли Чаплин – какво означава това днес? На този въпрос едва ли може да отговори дори актьорът Мариан Бачев, който преминава през всички възрасти на Великия филмов диктатор в мюзикъла „Чаплин“ на Крис Къртис. В спектакъла под режисурата на Борис Панкин, който в края на юли имаше премиера във Варненската опера, Бачев в продължение на цели 120 минути не слиза от сцената, като изключим две кратки паузи от минута и половина за трескаво преобличане и прилепване на мустаци, падащи лесно във влажния и горещ крайморски климат.

Никой не знае със сигурност какъв е бил основоположникът на модерното кино извън светлините на рампата, отбелязва Бачев, макар да е изчел тонове биографична литература и да го поставя в Топ 10 на най-известните хора в света. За да не се влияе неволно, актьорът за пръв път си пуска филма с Робърт Дауни Джуниър чак след българската премиера. И с гордост установява, че като подход много неща в изграждането на образа съвпадат, но така или иначе, на 14 октомври в НДК столичната публика ще види именно неговия, чисто Мариан-Бачевски прочит. „Ако не ни мине здравен министър път!“, уточнява той.

За мюзикъла „Чаплин“ екипът има 6-7 срещи през zoom, на които обаче не може да се пее, и още 7-8 репетиции на живо в морската столица за шлифоване на песните и сглобяване на цялото. „В началото не знаехме дали ще имаме средства за декор и се опасявахме да не се получи концерт в костюми“, казва Мариан. За щастие, не става така. Съставът, стикован в предишни музикално-сценични проекти като „Да пееш под дъжда“ и „Чикаго“, работи като добре смазана машина.

В „Чаплин“ Мариан има 6 песни, много текст и още повече територия за актьорско превъплъщаване. Той винаги е пеел вярно – не познава нотите, но е отличен „слухар“.

Талантът му се развива постепенно с почти ежегодно участие в мюзикъли, където се пее на живо: „Любовни булеварди“, „Коса“, „Площад Синева“, „Ах, този джаз“, „Оркестър без име“... Поради спецификата и обема на музиката в „Чаплин“ по-сериозна работа и време актьорът отделя за усъвършенстване на вокалните си умения с диригента Страцимир Павлов. Невероятният маестро Павлов, освен че едновременно и свири, и дирижира, по неведом начин обменя енергия с артистите и се съобразява с тяхното темпо, различно в различните представления – по-бързо или по бавно...

На рождения ден на Бачев – 8 юли, колегите от „Чаплин“ му правят подобаваща изненада. Мариан е пристигнал във Варна сутринта със самолет и е още замаян. Репетират откъс, в който Чарли трябва да уцели с 2 изкуствени торти, украсени бутафорно с пяна за бръснене, своя откривател Мак Сенет. Вместо това обаче две торти удрят него и останалите ги размазват по лицето му, като напълват ушите му с истински крем... Шегата е документирана с видео, което рожденикът е качил във Фейсбук.

„Мюзикълът „Чаплин“ е драматичен и ако зрителите са свикнали да ме гледат в комедийна среда поради ситуацията в последните 20 години, то сега ще ги изненадам и ще зарадвам онези, които отдавна са искали да ме видят в драматично амплоа“, въпреки майтапите не оставя съмнения Бачев. Досега творбата е играна само на Бродуей; българската постановка – първа за Югоизточна Европа, се оказва готова дори преди официалната лондонска премиера.
„Трябваше да излезем заедно с Лондон, но понеже ние си имаме летни театри, а те си нямат, успяхме да ги изпреварим“, с намигване подхвърля актьорът. И добавя, че с приятели от екипа на „Чаплин“ са се разбрали да си откраднат един уикенд с чартърен полет до британската столица, за да инспектират „конкуренцията“, когато това стане възможно.

Мариан Бачев е от онези щастливи артисти, които вече се срещнаха със своята публика след дългите месеци на изолация заради кризата с COVID-19. От падането на карантината е изиграл 10-12 представления: 2 на „Аз, досадникът“, 4 на „Операцията“, едно на „Да, г-н премиер!“, а на пловдивския гастрол на „Чаплин“ в Античния театър има близо 900 зрители, спазващи социална дистанция.

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !